Régiból újat!

Régi csempéből készítettük ezt a kályhát. De vajon mikor és miért érdemes lemondani a vadonatúj csempéről, érdemes-e egyáltalán.

A régi csempéhez ragaszkodni két okból lehet: érzelmi- és financiális okokból. Egy ekkora kályha új csempéje nagyjából 300-500 ezer forint körül van, függően attól, hogy milyet választunk. Tehát, ha birtokunkban van olyan régi csempe, ami még alkalmas arra, hogy újra felhasználjuk, akkor miért ne tegyük, hiszen súlyos százezreket spórolhatunk meg vele. 
Ami az érzelmi okokat illeti, előfordulhat, hogy megöröklünk vagy megvásárolunk olyan – akár 100 éves – kályhát (általában az ingatlannal együtt), amihez érzelmileg ragaszkodunk. Annak látványa, színvilága, illata gyermekkorunkat, nagyszüleink/dédszüleink emlékét idézik, ezért szeretnénk még sokáig megtartani.

Sokaknak ezek a régi csempéből rakott kályhák nem olyan mutatósak, mint modern társaik, pedig funkcionálisan pontosan ugyanazt tudják. Belső anyaguk, szerkezetük megegyezik az “új ruhát” viselő társaikkal. A képeken látható kályha is, a legújabb szabályoknak megfelelően, külső levegővel- , a háziak kényelmét kiszolgálva, plusz sütővel készült.

Mivel senkit nem szeretnék sem egyik, sem másik irányba terelni, összefoglalom az új és a régi csempéből készült kályha előnyeit, hátrányait.

<<<< ÚJ KÁLYHACSEMPE >>>

-Az új kályhacsempe mindig sokkal drágább, mint a használt
-Az új kályhacsempe csak mi ízlésünket szolgálja, a mi igényünk alapján
-Az új kályhacsempét előttünk még senki nem használta
-Későbbi elempótlás megoldható

<<<< BONTOTT KÁLYHACSEMPE >>>>

-Sokkal olcsóbb mint az új
-Esztétikailag nem mindig a legmegfelelőbb
-Későbbi elempótlás, nehézkes, vagy nem megoldható
-Csak szétbontáskor válik el, hogy mit vettünk/ mit örököltünk, mennyi csempe használható fel