Múlt – jelen – jövó

A tűz látványa mágikus dolog. 🔥 Egyszer egy megrendelőm azt mesélte, hogy modern nagyszülők között nőtt fel, polgári házban. Nem volt kemencéjük, soha nem élhette át milyen az, amikor a görbe hátú nagymama kenyeret dagaszt, vagy óriási, fényesen barnára sült túrós buktákat emel ki a kemencéből.

Évtizedek teltek el, hogy egyáltalán nem is foglalkozott ezzel a témával, majd kizárólag racionális okokból kályhát építtetett velünk. Ahogy először begyújtott, és nézte a lángnyelveket, amik úgy tekeregtek a tűztérben, mintha egy bábos mozgatná, úrrá lett rajta a nosztalgia. Ahogyan közelebb húzódott a kályha egyre melegedő falaihoz, életre kelt lelki szemei előtt minden Móra Ferenc mű. Olyan helyszínekre repítette a fantáziája, ahol sosem járt. Szinte érezte a hamu alá dugott krumpli sült illatát, szinte harapta a kenyér ropogós héját. Látta magát egy kemence sutban melegedni és megértette miért tartották akkora becsben annak idején a jó öreg “búbost”.

Ez a múlt szerves része a jelennek, hiszen ezért építtetünk újra egyre több kályhát, kemencét, ahogyan tette ezt egy kedves megrendelőnk is.
Ezen a helyen is “visszatérő” vendégek vagyunk, mivel építettünk már nekik kályhát is, viszont most házi kemencét raktunk. 
Bizony sok dilemma előzte meg az építést, hogy két- vagy háromrétegű legyen-e a kemence. Ebben az esetben ugyanis semmilyen, használatból (felfűtésből) adódó, külsérelmi nyom nem látszódik a későbbiekben a külső rétegen. De győzött a funkcionalitás! 🙂 Egyrétegű lett, hogy a padka is elférjen, sőt így meleget is biztosít. Amennyiben a későbbikben a háziak, zártabbá teszik a teraszt, akkor fűteni is tudnak a búbossal.

Egy kis szakmai kitérőnek csak annyit, hogy elég megosztó annak a kérdése, hogy kell-e üveget tenni a kemencébe építéskor avagy nem? Egyesek szerint felesleges, míg mások szerint anélkül elképzelhetetlen. Mi tettünk. 🙂

És tettünk még valamit! Egy időkapszulát a gyerekek rajzaival, irományival. A jövőnek, ami akkor jelen lesz. A jelenből, ami akkor múlt lesz. Hiszen a jövő csak a jelenen keresztül függ a múlttól, és a múlt csak a jelenen keresztül ismertethető meg a jövővel!