Visszajárók voltunk ismét

Pár éve már dolgoztunk azon a helyszínen, ahol legutóbb jártunk. Jó visszajárni ezekhez a kedves megrendelőkhöz, főleg oda, ahol szinte családtagként kezelnek bennünket. 

Korábban két kályhaátrakásunk volt náluk, valamint egy kályha átalakítását is ránk bízták.

A kilencvenes években kőműves építette azt a kemencét valamint két nyitott kandallót, melynek rendbetételére és korszerűsítésére kértek fel bennünket most a háziak. Ahogyan a képeken is látszik, nem akármilyen munkát végzett annak idején a kőműves, hiszen gyönyörű, stílusos, alaposan és precízen összerakott építmények vártak ránk.

A kemence búbja eredetileg olyan cementes anyaggal lett megépítve, amin változtatni már nem lehetett. Viszont került rá hőálló vakolat és hőálló ragasztó, melyek megakadályozzák abban, hogy felfűtéskor megnyíljon a vakolat. Mint már szó esett róla, az átrakás vagy éppen egy komolyabb karbantartás akkor válik szükségessé, amikor az építmény (legyen az kályha vagy kemence) már nem tud rendeltetésszerűen, tisztán üzemelni. A mozgó csempék, megnyílt fugák arra engednek következtetni, hogy ideje mestert hívni. Ez adódhat túlfűtésből, de abból is, hogy egyszerűen elöregszik az anyag (samott tégla), de ritkán okozhatja a beépített anyag gyártási hibája is.

A házban található két nyitott kandallót zárt tűzterűvé alakítottuk át. Bár füstjáratokat beépíteni nem tudtunk, a kandallók már így is sokkal gazdaságosabban fognak üzemelni.

A kedves megrendelőink – nem véletlen – nagyon büszkék ezekre a kandallókra és a kemencére is. Elkötelezett hívei a fatüzelésnek, így aztán példásan tárolják a fát, évekre előre megveszik, hogy tökéletesen kiszáradjon, mire szükség van rá. Mindenkinek ajánlom, aki megteheti, hogy időben vásárolja meg a tüzelőt. A jól kiszáradt fa tökéletesen ég, így kevesebb is kell belőle és a berendezésünk épségét is védi. A tárolásnak is megvannak azok „szabályai”, melyek hozzájárulnak a tökéletes kiszáradáshoz. Az ideális fatároló dél felé néz, csapdába ejti a napot, esőtől és talajnedvességtől védett. A fát lehetőleg hasogatva tároljuk, mert úgy sokkal gyorsabban szárad nagyobb felülete miatt. A tárolóba berakott fa elé rakhatunk egy UV stabilizált nejlon fóliát, vagy polikarbonát lemezt, mely alul és felül is hagy egy arasznyi rést a szellőzéshez. A fólia mögött az üvegházhatás miatt még gyorsabban szárad a fa. A fát mindig rakjuk lábakon álló pallóra, hogy a felverődő esőtől, hótól vagy talajnedvességtől megvédjük. Az ideális tűzifa két évig szárad, és érdemes legalább 24 órával a fűtés előtt bekészíteni a fűtőberendezés közelébe olyan helyre, ahol kienged és leadja a magába szívott vízpárát.

Jó érzés, amikor végzünk egy helyen, de most egy kicsit sajnáltam, hogy el kellett jönnünk és azt is, hogy “elfogyott” náluk a karbantartani való kályha……

Köszönjük a háziak kedvességét!