2018-as elsó munkánk

Régi ismerőseim, barátaim gyakorta felteszik azt a kérdést, hogy miért lettem „kályhás”. Teszik ezt azért, mert ismernek és tudják, egészen más területeken dolgoztam korábban. Mindig, mindegyikben a maximumra törekedtem és arra, hogy kihozzam belőle a legtöbbet, de úgy éreztem, már akkor is, hogy bennem maradt „valami”. Kerestem azt, amiben kiélhetem a kreativitásomat, amiért rajonghatok. Mint a legtöbb ember, akkor még én is irigykedve tekintettem azokra, akik abból élnek, amit szeretnek, ami a hobbijuk. Nem rosszindulatból gondoltam így rájuk, hanem azért, mert véleményem szerint azt a munkát lehet átlagon felüli minőségben végezni, amivel ilyen viszonyba, kölcsönhatásba tudunk kerülni.

Hogy miért nosztalgiáztam gondolatban a pályán kezdetéről? Az idei első munkánk egy kályhaátrakás volt. Ez a munka a külső szemlélő számára kevésbé látványos, hiszen az építmény eddig is ott állt a helyén, csak most új belsőt vagy éppen külső köntöst kapott általam. Talán a szakma sem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget, mint korábban írtam, sokan nem is vállalnak újrarakást. Pedig egy újragondolt, más szemlélettel újraépített kályha, kandalló legalább annyira meg tudja mutatni a szakmai rátermettséget, mint egy vadonatúj kályha. Hogy miért? Mert ilyenkor legszembetűnőbb a különbség. Ugyanis elégedett az, aki két kosár fát éget el naponta, jó meleg van a lakásában, szépen ég a kályhája. De még elégedett az, aki egy kosár fát éget el naponta, meleg van a lakásában és szépen ég a kályhája. Szerintem, így érdemes dolgozni!

Esztergomi csempéből rakták eredetileg ezt a kályhát, ahol evidens volt, hogy újra felhasználjuk ezeket a gyönyörű darabokat. Színvilága, mintája, stílusa ízig-vérig a klasszikus stílust idézi. A cserépkályha az egyik leggazdaságosabb fűtési eszköz. A kályha járataiban keringő füst, a visszahűléskor, a falazatának adja át a hőt. A falazat építéséhez használt speciális anyagok hőtároló képességének köszönhetően szivacsszerűen magába szívja a meleget, majd azt fokozatosan adja le a lakótérbe. Ez egyfajta infra sugárzás, ami az emberi test számára a legegészségesebb hőközlési forma. Arról már nem is beszélve, hogy nagyszerű, semmihez sem fogható érzés.

A kályha új ajtókat kapott, állandó partnerünk, a Kiss Kandalló Kft jóvoltából, valamint a szabványoknak megfelelő külső levegős kialakítást.

Már a szárítófűtés is elkezdődött…