A nyári konyhát télen álmodjuk meg!

Egy kutatás szerint közel húsz évig lesz használatban egy újonnan megépített konyha, ezért hosszú távon funkcionálisan jól kitalált, tartós anyagokból létrehozott és a kor elvárásainak megfelelő konyhában kell gondolkodnunk. Nagyon fontos, hogy előre felmérjük a tárolás, előkészítés, sütés-főzés és mosogatás helyszíneit, hiszen a kialakítás egyszeri és visszavonhatatlan. Ami még ennél is bonyolultabbá teszi a tervezést az nem más, minthogy a mérnöki munkával egyidejűleg, a konyha stílusán, kiegészítőin, struktúráin is el kell ábrándoznunk.

A konyha mára a társas élet középpontjává vált, így elképzelhetetlen, hogy a többi helyiségtől elszigetelve, különálló platformként helyezkedjen el. Kell, hogy kapcsolódjon hozzá egy nappali vagy éppen egy nagy terasz. Ezzel egy olyan egységes élettér érhető el, amelyben öröm tartózkodni akár szűk családi körben, akár nagyobb társaságban.

Jogos a kérdés, hogy jön most ez ide! 

A nyári (vagy kinti) konyhának pontosan ugyanazokat a funkciókat kell tudnia ellátni és ugyanazokat a jóleső érzéseket kell bennünk felébresztenie azzal a különbséggel, hogy itt egy kertkapcsolattal lehet helyettesíteni a benti nappalit. Mivel a kinti konyha is alapvetően az étel készítés színtere, akkor van jól megterezve és megépítve, ha nem kell beszaladgálnunk a „rendes”konyhába sem az előkészületek, sem pl. a mosogatás miatt. A jó kerti konyha a megrendelő és a kivitelező, átgondolt alapokra helyezett, közös munkája. 
A megrendelő vázolja az elképzeléseit, amiben a kivitelező tanácsot ad. 
  Meg kell beszélni a konyha tájolását, alapterületét és elvárt funkcióit. 
  Érdemes felmérni, hogy milyen technológiával készült ételeket szeretnénk készíteni. 
  Akarunk-e kemencét vagy elég a bográcsozó hely és/vagy a roston sütő? Mivel utólag sokkal bonyolultabb bármit hozzáépíteni, érdemes mindegyiket kérni a kivitelezőtől. 
  Érdemes átgondolni, mekkora a család, milyen méretű asztalt szeretnénk a konyha közepére tenni. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi helyünk marad a vendégek kiszolgálására, a feladataink elvégzésére. 
  Legalább ilyen fontos kérdés a közművekkel való kapcsolat is, hisz víz, csatorna, áram közművek behatárolják a konyha alaprajzi helyét. Ezeket ki kell alakítani, oda kell vezetni.

Higgyük el, az ergonómia, esztétika itt is nagyon fontos, ne elégedjünk meg azzal, hogy a konyhánk célszerű. A kerti konyha is úgy szép, ha követ egy stílust, színvilágot. Ami az ergonómiát illeti a kevés munkafelület vagy a nem megfelelő magasságú pult, az egész nyarunkat elronthatja.

  Még van szabad kapacitásunk, hívj, hogy Neked is legyen nyári konyhád