A hamuról

  Új kályhatulajdonosokban gyakran felmerül: “De hová tegyem a hamut?”

  Lúgos kémhatásának köszönhetően a háztartásban használva rendkívül sokoldalú tud lenne a hamu, így nem kell azon gondolkodni, hogyan szabaduljunk meg tőle. 

  Fémek, porcelánok, üvegek tisztítására: a tárgyak hamuval nedvesen átdörzsölve, majd jó alaposan leöblítve nem csak tiszták lesznek, de nagyszerűen csillogóvá is válnak.

  Fa bútorok, faházak, kerítések tisztítására: 1 rész hamu 3 rész vízzel 1 órán át főzve meleg hamut kapunk. Ezzel átsúrolva a kerítéseket, a faházak külsejét visszakapjuk a fa eredeti színét.

🔶Súrolásra: a hamu homokkal keverve bográcsok, lábasok súrolására alkalmas.

  Szagtalanít: például macskaalomba szórva elveszi a kellemetlen szagokat.

  Tartósít: faluhelyen kedvelt szokás, hogy gödröt ásnak, hamuval kitöltik, s ebbe teszik a zöldségeket, gyümölcsöket, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz és a földhöz. Majd faanyaggal lefedik, s az így eltárolt termés hosszan friss marad.

  Meglepő, de még a kártevők távol tartására is kiváló a hamu.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

  Ruhamoly ellen: a ruhák közé szórva elriasztja a molyokat. Használat előtt elég csak kirázni a ruhából.

  Puhatestűek ellen: a növények köré szórva a hamu megvédi a növényeinket a puhatestű kártevőktől. Fontos azonban, hogy ezt a trükköt csak akkor használjuk, hogy olyan növény köré szórjuk, ami kedveli a lúgos földet.

  Patkányok, egerek, csótányok ellen: garázsban, raktárban hasznos a sarkokba 1-1 kupac fahamut szórni. Ez elriasztja a kártékony állatokat, bogarakat.

  Jó hírünk van: Kertbarátok is örülhetnek a hamunak!

  Természetes trágya: magas ásványi anyag tartalmának és lúgos kémhatásának köszönhetően jótékony hatással van a termőföldre. Fontos azonban tudnunk, hogy csak akkor teszünk jót vele, ha savas földhöz adjuk, így kiegyenlítve annak kémhatását.

  Egynyári virágokhoz: a virágzásért tápanyag kiegészítésként jót tesz, ha szórunk egy kevés hamut az egynyári virágaink köré.

Látható, hogy a fahamu számos területen jótékony hatással bír. Ezek után ugye már nem dobja többé a szemétbe?