A kéményseprés szabályainak változásai 2018

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai.

A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést. 

A változás lényege tehát az, hogy az egylakásos – jellemzően családi házban – ingatlanban élők ettől az évtől nem kapnak a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést.

A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd, és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől.

A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprőipari szerv, vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kémény ellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak.

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

Továbbra is fizetni kell a kéményseprésért a vállalkozási székhelyként, telephelyként működő családi házaknak. Ha egy ingatlanba több céget is bejegyeztek, fizetni akkor is csak egyszer kell – nem cégenként, hanem kéményenként végzik az ellenőrzést.

Az új szabályozás szerint a kizárólag zárt égésterű, gázüzemű fűtőtesthez csatlakozó kéményt két évente, minden más kéményt évente kell felülvizsgálni.

(katasztrofavedelem.hu)