Élethosszig tartó tanulás …

Az élethosszig tartó tanulás ma aktuálisabb, mint valaha: ebben a szinte száguldó világban elengedhetetlen az ismeretszerzés, és a kompetenciáink folyamatos fejlesztése. Olyan gyors változáson és fejlesztésen mennek át a különböző technológiák, hogy a tudásunkat állandóan frissíteni kell. 
Ha sok időt töltünk a szakmánkban, hajlamosak vagyunk egy adott területre fókuszálni. Például az én esetemben, a kivitelezésre, a munka gyakorlati részére. Azonban, ha részt veszünk a szakmánkat érintő képzéseken, a tehnológiai újításokkal is tisztába kerülünk, és még akár rejtett kompetenciáinkra is fény derülhet. A tanfolyamok arra is kiválóak, hogy lássuk, mik az aktuális piaci trendek, milyen elvárásokkal találkozhatunk, hiszen a megrendelők is a legjobb ár-érték arányú, legkorszerűbb megoldásokat keresik, és tisztában is vannak velük.

Mivel a jövő már javában megérkezett, nagyon egyszerűen fogalmazva: ma már mindent számítógépen, specifikusan, a témára írt programokon terveznek. Nincs ez másképpen akkor sem, ha kályhaépítésről, a kályha működésének optimalizálásáról van szó. No, de hová, hogyan lehet fokozni a kályha működését? – kérdezheti bárki joggal. Ahogyan manapság minden technológia újítás esetében, a mi szakmánk fejlesztéseinek is zászlós hajója a környezetvédelem.

A környezetszennyezés egyidős az emberiséggel. A gyárak, a közlekedési járművek és minden, ami szén-dioxidot bocsát ki, szennyezi a levegőt. A kályhákban, kazánokban elégetett nem odavaló termékek, a vizes fa, szemét égetése után keletkező füst tovább súlyosbítja a helyzetet. Így a legelsődlegesebb szempont, bármilyen újításról is legyen szó, hogy az emberiség ökológia lábnyoma minél kisebb, halványabb legyen. Éppen ezért a kályhás szakmát sem kerüli el olyan számítógépes programok használata, melyekkel például az áramlástechnikát optimalizálják, mellyel például a legutóbbi tanfolyamon magam is megismerkedtem. A tökéletes égéhez szükséges tűztér méretet és a kemény keresztmetszetet pikk-pakk ki lehet számolni. Tökéletes égés esetén a keletkezett égéstermék nem képes további égésre, míg tökéletlen égés esetén a felszabaduló gázokon kívül szilárd anyag is kerül a levegőbe. A tűztér, a megfelelő levegőellátás, a kémény mérete azért ilyen fontos, mert ha kevés az oxigén az égéshez, a keletkező füst annál több szén-monoxidot, kormot és el nem égett anyagot tartalmaz, melyek ártalmasak minden élőlényre.

Érdemes még megemlíteni a képzések fontosságát abból szempontból is, hogy olyan szaktekintélyekkel találkozhatunk, akiknek előadásai életre szóló élményt nyújtanak. 
A legutóbbi képzésen volt szerencsém Thomas Schiffertnek, az osztrák Kályhás Szövetség elnökének előadását is meghallgatni. De legalább ilyen érdekfeszítő volt Valler Péter (SCHIEDEL KÉMÉNY) vagy éppen Szekér László (Passzívházak) előadása. Örömmel vettük kollégáimmal együtt, hogy megtekinthettük a Kiss Kandalló kiállítását, hogy láthattuk a Rath Hungária termékeit, és részt vehettünk Kohán Károly (Ortner) Timpex égésvezérlőkről szóló bemutatóján.

👏 Ezúton szeretném megköszönni Nagy Zoltánnak, a Kályhás Akadémia megálmodójának, hogy ilyen tartalmas és színvonalas képzésen vehettem részt. 
👏 Köszönet Lengyel Gábornak a képzeletemet megmozgató 3D-s látványtervezésről szóló lenyűgöző előadásáért! 
👏 Külön köszönet a Szentesi Cserépkályha Bemutatóteremnek, hogy támogatta részvételemet ezen a remek szakmai héten.

 Jó szívvel üzenem minden kedves kályhás kollégámnak: a legközelebbi Kályhás Akadémián nekik is ott a helyük!