Munka közben

Délegyházán építettük ezt a légfűtéses kandallót. Szerettem volna bemutatni az építményt úgyis, hogy még csak a szerkezet van kész. Így – a későbbi képeken – szignifikánsan látható lesz, hogy mennyit jelent egy jól kiválasztott szín vagy burkolóanyag. Ez a kandalló az ajtó köré kap majd mészkő burkolatot, és ugyanezt a köntöst kapják a párkányok és az ülőpadka is. A légfűtéses kandalló kiválóan alkalma arra, hogy elsődleges fűtési rendszerként használjuk egy nagyobb alapterületű házban is akár. A mi kandallónk is képes lenne erre, de jelen esetben padlófűtéssel egészítették ki ennek a jó elrendezésű, ideális méretű háznak a fűtését. Ebben a kombinációban egyrészt garantáltan elérik a kívánt hőmérsékletet, másrészt szabadon tudnak hagyni hasznos falfelületeket, mivel azokat nem foglalják el olyan hőleadó elemek, mint pl. a radiátor.

Az ilyen kandallók esetében légcsatornák szállítják a meleg levegőt a ház, különböző helyiségeibe. Minden külső befolyástól függetlenül működik a fizika törvényeire hagyatkozva. A hideg és meleg levegő fajsúly-különbségét kihasználva, a hideg levegőt alul beszívja, felmelegíti, felemeli, majd a meleg levegőt a ház helyiségeibe közvetíti. Ez a cirkuláció szinte pillanatok alatt képes felmelegíteni a levegőt, így nyaralókban, hétvégi házakban is nagyon közkedvelt ez a fűtési megoldás. A vízteres kandallókkal szemben, ez az egyik nagy előnye, de egyidejűleg ez a legnagyobb hátránya is. Hiszen a vízteres rendszerekkel ellentétben nem alkalmasak arra, hogy segítségükkel a lakás használati meleg vizét is előállítsuk.

A légfűtéses kandalló elterjedése annak is köszönhető, hogy szép formák, kellemes, barátságos megjelenés jellemzi. A burkolata lehet rusztikus, vagy csiszolt, márvány, mészkő és ezek kombinációi, nemes vakolat, durva vakolat stb. A kandallópárkány lehet fa vagy csiszolt kő – kinek mi az ízlése.

Hamarosan mutatom én is, ezt a gyönyörű kandallót teljes pompájában!