Ma már bármilyen kályhánk lehet!

Tégla, vakolt, cserép…..De igaz ez a formákra, színekre, díszítettségre, funkciókra….egyszóval mindenre! Köszönhető ez egyrészt a kályhás szakma robbanásszerű fejlődésnek, de köszönhető – természetesen – a megrendelők igényeinek, hiszen egyikből gyökerezik a másik. Mindegy melyik stílusirányzatot képviseli az otthonunk, mindegy melyik enteriőrt preferáljuk, a kályhásmesterek bármit megvalósítanak. A megrendelők kéréseit nem csak látványban és teljesítményben, hanem a legkorszerűbb technológiával megépítve is tudjuk már vállalni. De visszatérve a külsőségekhez, az biztos, ha a romantikához, az eleganciához, a klasszikushoz akarunk visszanyúlni, akkor egyértelmű, hogy a cserépkályhára esik a választás. Ennek megjelenése még mindig a rendíthetetlenséget, a stabilitást, az állandóságot sugallja. A kályhacsempe színével, mintájával tovább játszva, erősíthetjük azt a tulajdonságát a kályhának, amit ki akartunk emelni. Mivel a kályhacsempe gyártók is alkalmazkodtak a megnövekedett igényekhez, ma már a formákkal, színekkel visszaidézhetjük hangulatában akár az ódon, kecses kályhákat, de akár egy fiatalos, lendületes darabbal is tudunk szolgálni.

Ma egy különleges kályhával jöttem. Illetve, nem is a kályha különleges, hanem a miliő, a funkció, a helyszín, ami jellemzi. Egy olyan, lift nélküli társasház zárószintjén készítettük ezt a kályhát, ahol minden lakást így fűtenek. A fiatalok talán el sem tudják képzelni, de itt nincs gáz, nincs termosztát, amit, ha a megfelelő hőfokra állítanak, akkor perceken belül meleg lesz. Nincs távhő, hőszabályzó, egyszóval nincs olyan kényelem, amihez a mai modern társadalom hozzászokott. Ez egy olyan társasház, amely még a panelkorszak előtt, a gázkonvektorok reneszánsza előtt született,…. és úgy is maradt!

Mivel a kályha – ahogyan említettem – emeletes házban, a zárószinten készült, nagy gonddal kellett eljárni a kályha tömegét illetőleg. Meg kellett vizsgálnunk a födém terhelhetőségét, és arra jutottunk, hogy egy „könnyebb” kályhát építünk. Ez úgy valósítható meg, hogy a kályha falának vastagságából veszünk vissza. Ennek a kisebb tömegén kívül azaz előnye, hogy hamarabb melegszik fel kályha, hamarabb adja le a hőt, viszont hátránya, hogy ez a hőleadás rövidebb ideig tart, körülbelül 10-12 óráig. Ez egy másfajta tüzelési ütemet igényel , amit a használók pár alkalom után ki fognak tapasztalni.

Bevallom, a kályhacsempe színét nehéz volt fotózni, ezért látható a képeken eltérés, pedig ugyanarról a kályháról készültek. A minta gyönyörű és elegáns! Szentesi csempéből készült, még pedig a tányér mintás csempecsaládból. Jól látható, hogy ez a szín és minta tökéletesen visszaadja egy ilyen régi, ódon társasház hangulatát. Büszkén és méltósággal „hirdeti”, hogy bár egyre épülnek ez új társasházak, modern fűtési rendszerekkel; ő, ez a ház és a múlt, örökké itt marad!