Gyakran ismételt kérdések

GYIK – Mit égessünk a kályhában

Ha cserépkályhát építtetek, el tudom tüntetni az összes éghető háztartási hulladékot?

A válaszom kategorikusan: NEM! Nem sokszor, rengetegszer foglalkoztunk a tüzelő kérdésével, ahol leírtuk, hogy kizárólag száraz tűzi fát lehet a kályhában elégetni. Nem is szeretnénk erre több időt pazarolni, hiszen az oldalunkon sok-sok bejegyzés foglalkozik ezzel, az érdeklődőknek, kezdő kályhatulajdonosoknak érdemes ezekbe beleolvasni. Ejtsünk szót inkább azokról a dolgokról, amik végképp nem kívánatosak a kályhában!

1.Talán legkézenfekvőbb minden olyan hulladék, amire az van írva: „Tűzbe dobni tilos!”. Pl.: flakon, spray-doboz, elem, kifogyott öngyújtó…..

2.A második legfontosabb csoport, a műanyagok. Talán ezek fordulnak elő leginkább egy szemetesben. Nem szeretném az összes műanyag hulladékot felsorolni, inkább kiemelném, hogy még a kívül papírnak látszó tejes- és üdítős doboz, a joghurtos pohár sem kivételek ez alól. Ezek égés közben környezetszennyező anyagokat termelnek, melyek a levegőbe kerülve rossz hatással vannak egészségünkre. Sőt, ezek a felszabaduló gőzök, gázok feltapadnak a kályha falára, a kémény oldalára, rontva ezzel a berendezés áramlási tulajdonságait, ami befolyással van, az oly fontos huzatra.

3.Kertben előforduló hulladékok. Ilyenek pl. a dióhéj, amivel egy teljes bejegyzésben foglalkoztunk már. Sajnos, dióhéjjal a legprofibban megépített kályhát is szét lehet durrantani. Ugyanez igaz a mandula, mogyoró vagy a sárgabarackmag héjára. Nagyon kérek mindenkit, ne használják a kályhában! Ugyanez igaz a kukoricacsutkára is. Kiválóan ég, jó parazsat ad, de az átlagosnál több gáz marad utána. Ezek beülnek a járatokba, kéménybe, és egy óvatlan pillanatban berobbannak.

4.Sok szó esett a begyújtásról is. Egyrészt van egy technikája, amit el lehet sajátítani, másrészt türelem is szükségeltetik hozzá. Ha eleinte nem megy elsőre, próbálkozzunk többször. Használjunk kereskedelemben kapható gyújtóst, vagy aprítunk magunknak hasábból kis gyújtósokat. Hogy mit ne tegyünk? Ne öntsünk rá gázolajat, benzint, alkoholt, acetont. SOHA!

5.Kerüljük a gyanta és egyéb illóolaj tartalmú fafajták használatát is. Ilyenek a fenyő vagy a meggy. Ezektől csúnyán lekátrányosodik a kályha.