Gyakran ismételt kérdések

GYIK – Mekkora legyen a kályha?

Folytatjuk a Gyakran Ismételt Kérdések bejegyzés-sorozatunkat.

1.) Ma arról írok pár sort, hogy mennyire befolyásolja a kályha mérete, fűtési technikája a leadott hőt, vagyis mennyire lesz meleg a fűteni kívánt helyiségben/helyiségekben.

Volt olyan kedves megrendelő, aki azt kérte, hogy építsünk neki minél nagyobb kályhát, mert fázós és szeretné, ha a hideg hónapokban jó meleg lenne a nappalijában. Egy kályha hatékonyságát nem feltétlenül a mérete határozza meg. Ez egy összetett dolog. Az, hogy mennyi hőt fog leadni az építmény a környezetének, függ attól, hogy

 milyen járatokat alakítunk ki benne
 milyenek a kémény tulajdonságai
 milyen és mekkora a külső hőleadó felület
 megfelelően tüzelünk-e benne

Ha ezek mind-mind megfelelő arányban vannak, ha a tüzelés szakszerű, a tűzifa tökéletes, akkor szinte mindegy – nyilván bizonyos határokon belül. Tehát, 1-2 m2-rel kisebb vagy nagyobb kályha nem oszt, nem szoroz abban, hogy milyen meleg van egy helyiségben.

2.) A másik gyakori kérdés, hogy a kályha be fogja-e fűteni az egész lakást?

Sokszor elmondtam már, hogy a cserépkályha tulajdonképpen sugárzás útján adja le a meleget. Míg pl. a gázfűtés (konvektorral vagy radiátorral) a hideg levegőt melegíti fel, addig a kályha hője a helyiségben található tárgyakat, falakat is felmelegíti, melyek aztán maguk is részt vesznek a levegő melegítésében. De! Fontos azt is tudni, hogy – logikusan – a kályha sugárzása azokat a tárgyakat tudja melegíteni, amik az útjába esnek. Vagyis, a válaszfal túloldalán lévő szobát, az abban található tárgyakat értelemszerűen, nem. Viszont, természetesen a meleg levegő el(át)vezetésére van lehetőség, amennyiben a belső tér kialakításai lehetővé teszik. Erről mindenkivel tudunk egyeztetni a helyszínen, a felmérés alkalmával.

3.) A harmadik kérdés, amivel ma foglalkozunk, valóban nagyon gyakran ismételt. Sok témában érintettük már, sőt külön fejezeteket is szántunk neki, mégis gyakran kérdezik a megrendelőim. Az első begyújtások után gyakran hívnak az új kályhatulajdonosok, hogy: „Ha jobban megrakják a kályhát, melegebb lesz-e, és ez a meleg gyorsabban bekövetkezik-e?”

Egy kályha hőleadó képességének mértékét az első kérdés kapcsán leírtam. Ezt sem meggyorsítani, sem fokozni nem lehet azzal, ha több fát halmozunk a tűztérbe. A hőleadás egy folyamat: szakszerű begyújtás, megfelelő levegőellátás a tökéletes égéshez, és türelem kell hozzá, hogy a falak, járatok kellően átmelegedjenek, mert a kályha hőt leadni csak ebben az esetben tud.
Fontos megjegyezni, hogy minden feleslegesen elégetett tüzelő, egyrészt pénzkidobás, hiszen a kéményen át távozik, másrészt a túlzásba vitt tüzelés a kályhát is tönkre teheti.