Újra pozicionált kerti konyha

A kerti konyha nem új keletű találmány, hiszen nagymamáink, a tavaszi hónapoktól egészen a rossz idő beálltáig a nyári konyhában tettek-vettek. Az állattartó családoknál az asszonyok itt dolgozták fel a frissen fejt tejet, vagy a téli disznóvágások során a húst. Nyáron itt tették el a zöldségeket, gyümölcsöket télire, és itt fürdettek, mostak. A nyári konyhának a ház tisztán tartásában volt szerepe. Nyaranta mindent a nyári konyhába vittek, hogy a házat megóvják a szagoktól, és bogaraktól. Később, kb. a 60-as évek környékén, a nyári konyha kezdte elveszteni funkcióját. A boltok kínálatának bővülésével, egyre kevesebben tartottak állatot, termesztettek zöldséget-gyümölcsöt, így a nyári konyhákból előbb-utóbb fürdőszoba, szoba lett.

Nagyjából 15 évvel ezelőtt divatba jöttek a kerti partik, hiszen a felgyorsult mindennapokban az emberek kintebb és még kintebb vágytak a szabadba, jó levegőre, a szép zöld környezetbe. A nagy családi étkezések, a baráti összejövetelek alkalmával gyorsan kiderült, hogy hiába jó kint a kertben, állandóan be kell szaladgálni a konyhába. Így fogalmazódtak meg az első kerti konyha tervek. Hozzáteszem, látva azt, hogy ma, 2018-ban milyen konyhák épülnek, akkor még messze nem merték a megrendelők ennyire a kényelemre helyezni a hangsúlyt. Jellemzően, inkább a hagyományokból csipegetve, a régi időket megidézve tervezték meg az építményt. A gyermekkort idéző ízek, a kemencében sült ételek iránti vágy, kulturált környezetben, tető alatt végrehajtható bográcsozás és grillezés volt a cél úgy, hogy a barátoktól, családtól se kelljen külön lenni, elvonulni az étel készítése alatt.

Ahogyan a divatszakma, úgy a lakberendezés és a kertrendezés, a kerti konyhák stílusai is állandó változásban vannak. Az évek folyamán tovább finomodtak az elvárások. Már nem csak konyhát szeretnénk a kertben, hanem nappalit is egyben, olyan életteret, amiben ugyanazokat a dolgokat csinálhatjuk, amit egy kényelmesen felszerelt házban. Egyre jellemzőbbek a konyhai gépek, a mosogató mellé, a mosogatógép, kemence mellé vagy helyett a villany- vagy gáztűzhely. Talán ez sokaknak meglepő, de bizony ebben a felgyorsult világban nem mindig van idő egy kemence felfűtésére , így abból is a nagy monstrumok helyett inkább az alagútkemencére esik a választás. Vaslap, rostlap, grillező, füstölő – minden megvalósítható, hiszen ezek jó szolgálatot tesznek akkor is, ha egészséges étrendet követünk, és azt a nyári hónapokban szeretnénk feladni.

Legutóbbi munkánk, ez a 30m2-es kerti konyha volt. Nagyon igényes, precíz megrendelők gyönyörűen elrendezett kertjében, olyan helyen kellett dolgoznunk, ahol a ház meglévő kertrészleteire, burkolatára vigyáznunk kellett. Így a földmunka munkagépek igénybevétele nélkül zajlott, ásó, lapát, talicska használatával. Az előkészítés után, egy ízléses, modern, minden kényelmet kielégítő konyha épült, melyben grillező, tárcsa, kemence, bográcsozó, gáz főzőlap, elektromos, légkeveréses sütő, vizes blokk, hűtő, tárolók és egy hatalmas munkafelület kapott helyet. A pult kerámiaburkolatot kapott, így az előkészületekkel járó hulladék, kosz könnyen eltüntethető, tisztítható. A függőleges burkolatot, a térkövet még várjuk, amint megérkezik, ezek is a helyükre kerülnek. 
Jó volt itt dolgozni, hiszen ha elfáradtunk, csak vetettünk egy pillantást a gyönyörű virágos kertre és újra lendületbe jöttünk!

(Most jó sok képpel készültem, fogadjátok szeretettel!)

                                                                  

Nem tudsz dönteni? További kerti konyhák a www.lantoskalyha.hu oldalon!