Hagyománytisztelet

Az előző posztban arról írtam, hogy mennyire beszivárgott az életük minden területére a kényelem. Ma már teljesen elfogadható, ha a kerti konyhában mosogatógép, elektromos sütő vagy éppen gázgrill végzi a rábízott feladatokat. Nincs ezzel semmi probléma, hiszen nem vagyunk egyformák. Vannak, akik az aktív kikapcsolódás hívei, még mások a passzív elfoglaltságokat részesítik előnyben. Vannak, akik a jó levegőt, a társaságot szeretnék élvezni a kerti konyhában, így a munka oroszlánrészét a gépekre bízzák. Mások viszont szeretnek mindent maguk készíteni, követni a hagyományokat, felidézni a régi ízeket, tüzelni a kemencében, gyújtóst vágni a bogrács alá, beszívni a készülő, füsttel átjárt pörkölt illatát…

Legutóbb egy olyan ember otthonában dolgozhattunk, aki maga is nagy elkötelezettje a hagyománykövetésnek. Életét egy olyan dolognak áldozta, mellyel egy sokarcú kultúra értékeit próbálja fenntartani, valamint újra és újra életre hívni. Megmutatva ezzel, hogy a hagyományok, a tisztelet, a szorgalom és akarat összessége, hogyan formálja a jellemünket és mennyire fontos, hogy ne hagyjuk elkopni ezen értékeket.

Egy olyan helyre érkeztünk, ahol már volt kerti konyha, grillezővel, bográcsozóval, előkészítő pulttal, csak a kemence hiányzott. Ezért egy elöl kéményes, háromrétegű alagútkemencét építettünk, mely úgy lett kialakítva, hogy a megrendelő füstölőként is tudja használni. A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. Mindenkinek javaslom, aki kemencét építtet, hogy a kéményben alakítsanak ki helyet arra, hogy a füstölni való árut be lehessen akasztani. A füst készítése a kemence tűzterében zajlik le.
A három réteg miatt a kemence hőtartása hosszabb, és a külső réteg hőmozgásra való érzékenysége is csökken tőle. A hőtartásnak igen nagy szerepe van egyes ételek elkészítésében. Például egy ilyen kemence tökéletesen alkalmas arra, hogy pl. a bukta kisütése után, betegyük a cserépedénybe összekészített húslevest, ami 2,5-3 órahossza alatt „magától” megfő a kemencében.

Mint a képeken is látszik, ritka szép bontott téglával dolgozhattunk. Ez egy Szeged környéki tégla, melynek színvilága teljesen eltér a mi megszokott téglánkétól. Kiváló Zsoldos tégla, melyet „Szőke tégla” vagy „Szépe tégla”-ként is emlegetnek. Ebből az anyagból igazi rusztikus hangulatú kemencét tudtunk kihozni, melynek már a puszta látványa is felidézi bennünk azokat a régi közösségi alkalmakat, amikor összegyűlt és együtt étkezett a család valamilyen ünnep apropóján.

Jó szívvel kívánom a megrendelőnek, hogy sok-sok tradicionális étel készüljön a kemencében, és üljenek sokan az elkészült étel köré, tovább mélyítve ezzel a család, a barátok összetartozását. Legyen ez a kemence a generációkon átívelő kapcsolatok erejének szimbóluma, mely tovább erősíti a hagyományok identitásának fontosságát!

Köszönjük, hogy ott lehettünk! Kellemes hangulatú munka volt, igazán szép környezetben.