Egy modern vakolt kályha

Legutóbbi alkotásom során lehetőségem volt formabontó megoldásokhoz nyúlni. Örömmel tettem, hiszen ezeknek a berendezéseknek fontos szerepük van a fűtésben, viszont nem hanyagolhatjuk el őket, mint dizájnelemeket. Sokszor beszéltünk már arról, hogy érdemes jó alaposan átgondolni, hogy milyen küllemű kályhát szeretnénk az otthonunkba, hiszen együtt kell vele élnünk – jó esetben – évtizedekig. Alkalmazkodnia kell a ház stílusához, a jelenlegi berendezési tárgyakhoz, de gondolnunk kell egy esetleges bútorcserére is. Ha nincs saját ötletünk, érdemes felkeresni lakberendezéssel foglalkozó oldalakat, vagy akár lakberendező segítségét igénybe venni.

Ez a kályha nélkülözi a megszokott szögletes, szabályos formákat, és a vakolt felületet is tovább bolondította a formára vágott kályhacsempe. Besorolását tekintve, ez egy teljes tömegével felmelegedő vakolt kályha, melynek legjelentősebb tulajdonsága, hogy falai ugyan nehezebben melegednek fel, mint a kályhacsempe, viszont tovább tartják a hőt, lassabban adják le azt. Az ilyen falazott, vakolt kályhák estében mindig nagyobb szabadságunk van a különböző, érdekes formák kialakítására, díszítő elemek, kiegészítők használatára. Így tudtuk megvalósítani ezt a kedves megrendelő által megálmodott építményt is. Az biztos, hogy a munka sokkal több vele, mint egy „klasszikus” téglatest formájú kályhával, melyre természetesen árajánlatkéréskor fel szoktuk hívni a figyelmet.

A felület kombinálásának az érdekessége, hogy a Szentesi Cserépkályha Bemutatóteremből kiválasztott kályhacsempét zsengélten vágtam méretre, formára. Ez azt jelenti, hogy az első égetés, ám még a mázazás előtt kapta meg végleges formáját a csempe. Amikor a méretre vágással elkészültem, a csempét visszavittem a gyártóhoz mázazásra, majd így került végleges helyére. A különleges formákhoz is tökéletesen illett a Kiss Kandallótól rendelt gyönyörű kályhaajtó. 
Néhány technikai dologról is szót ejtve, a kályha természetesen külső levegős megoldással készült, és a másik helyiségből kerül majd felfűtésre. Tettünk bele egy égési levegő szabályzó automatikát, ami az égési periódus végén elzárja a levegő útját. Láthatjuk, hogy manapság már nem kell otthon ülni a kályha mellett és kivárni, hogy a fa leégjen annyira, hogy manuálisan el tudjuk zárni a levegő útját. A beépített Timpex égéslevegő szabályzó biztosítja a maximális hatásfokot, és lehetővé teszi a beavatkozás nélküli üzemeltetést. Mindenkinek ajánlom, aki kályhát szeretne, ám a modern technikai megoldások híve. Köszönet érte Kohán Károlynak, a Kroj Kft. tulajdonosának. Itt fel is hívnám azon kedves olvasóim figyelmét, akiket érdekel az égéslevegő szabályzó, hogy a www.kroj.hu oldalon sok információt találhatnak.