… királynó letisztult „ruhában” …

Ami a művészeteket és a stílust illeti, ma már bármit lehet! Nyugodtan keveredhetnek a különböző irányzatok, mivel igazán eredeti tud lenni, ha különböző vonulatok stílusjegyeit vegyítjük. A modern minimál egy kis retroval legalább olyan figyelemfelhívó, mint egy semleges színekben játszó otthon néhány vibráló kiegészítővel, bútordarabbal. Ami a kályhaépítést illeti, természetesen a mi szakmánkat is nagyban befolyásolja „újhullámos” enteriőrök utáni kereslet. Korábbi posztokban láthattuk, hogyan lehet megbolondítani egy alapjaiban szögletes formavilágot képviselő vakolt kályhát azzal, ha hozzáálmodunk egy kis bohóságot.

Nem tudom, ki hogyan van vele, de nekem a cserépkályha az valahol más! Bár, az első cserépkályhák a főúri kastélyok szalonjaiban láttak napvilágot, külsejük folyamatosan követte a mindenkori divatot. A klasszikus merev formákat lassan felváltotta a gótikus, tornyokkal díszített forma, majd utat tört magának a reneszánsz, a barokk és a rokokó stílus is. Mivel az akkori kályhások sem ismertek lehetetlent, csodálatosabbnál csodálatosabb darabok kerültek ki a kezeik közül. Kétségtelen, hogy napjainkban igény van a modern minimalista, sőt esetenként futurisztikus cserépkályhákra is, ettől függetlenül még mindig a XX. század elején megjelenő szecessziós stílus érezteti hatását. 
Leírtam már, hogy a cserépkályha nekem olyan méltóságos, maga a megtestesült elegancia. Ha ránézünk egy kályhára olyan, mint egy királynő monumentális, ám letisztult stílusú „ruhában”. De olyan is egyben, mint egy védelmező ősanya. Egyszerre távolságtartó és hívogató. Hűvös és melegséget árasztó. Amihez olyan jó odabújni a hűvös téli estéken, és amit nyáron olyan nagy büszkeséggel mutogatunk az otthonunkba érkezőknek.

A képeken egy közel 30 éves kályha látható, ahol az átrakás volt a feladatom. Ez a munka mindig szívmelengető, hiszen megpillanthatjuk a kályhát belülről. 
De mikor van erre szükség? 🤔
Ha megfelelően fűtöttek a kályhában, mint ebben az esetben is, akkor pár évtized alatt egyszer kerül sor erre. Ha viszont nem megfelelő ütemben, nem kellő mértéktartással rakja valaki a fát a kályhába – azaz szétégeti – bizony hamarabb is elérkezhet a pillanat. Mint már írtam róla, gyakorlatlan használók esetében, ez akár már az első években is előfordulhat, nem a kályha kora határozza meg. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fuga (csempe) repedezik, a kályha különböző kis réseken füstöl, ne halogassuk ezt a műveletet elvégeztetni kályhással!