Modern technika ▶️ kreatívabb munka

Azt mondják, a modern világ felfalja a józan észt. Biztosan van is benne valami, ha nem használjuk, hanem kihasználjuk a technológiai fejlődést.
Bármennyire is szeretnénk megállítani az időt, a jövő már jelen van, így érdemes beengedni az otthonunkba. A technika fejlődése azt eredményezi, hogy maximális kényelemben lehet részünk és egyszerűbben kezelhetjük berendezéseinket. Ezzel elsősorban időt spórolhatunk, amit arra fordíthatunk, ami a legfontosabb az életünkben: családunkra, emberi kapcsolatainkra.
Amikor az első cserépkályhák megjelentek, valaki mindig volt otthon. Vagy a háziasszony, vagy éppen a cselédség figyelni tudott a kályhára, így volt lehetőség arra, hogy emberi kéz szabályozza annak felfűtését.
Néhány évvel ezelőtt nem vártunk többet a kályhától, mint azt, hogy illeszkedjen a lakberendezési trendekhez, kövessék otthonunk stílusát és biztosítanak meleget. Sokáig azt mondtuk a házi gazdáknak, hogy bizony a begyújtás, a megfelelő levegőellátás, a tökéletes parázs elérése ráfordított időt igényel. Ez valamelyest beszűkítette azt a szegmens, akik kályhát álmodtak meg az otthonukba. Ma már azonban semmi nem akadályozza, hogy kályhánk legyen, még a felgyorsult mindennapok sem. Köszönhető ez annak, hogy manapság a kályhákba is építhető olyan automatika, ami „odafigyel” helyettünk a megfelelő égéslevegő utánpótlásra. Akkor zár és akkor nyit, amikor arra szükség van.

✅Foglaljuk össze, hogy mit kell tudni a kandallók, kályhák égéslevegő ellátásról.

A fa égése jelentős levegőigénnyel jár. Elégtelen levegőellátás esetén nem csak az égés minősége lesz elégtelen – növekszik a káros anyagkibocsátás, csökken a hatásfok és a tüzelőberendezés élettartama – de az üzemeltetés is veszélyessé válik.

🤔Joggal merül fel a kérdés, hogy nagyanyáink ezt hogyan biztosították?

20-30 évvel ezelőttig a lakóházaink természetes szellőzése biztosított volt. A cserépkályha levegő utánpótlása is minimális nyomáseséssel (ellenállással) jutott be a szabadból a hagyományos cserépkályha helyiségébe. Ezzel szemben a mai épületek a tökéletes építőanyagoknak, nyílászáróknak köszönhetően légtömörek. Tehát, gondoskodni kell a levegő utánpótlásáról, még pedig úgy, hogy bevezetjük az égéslevegőt a szabadból közvetlenül a tűztérbe egy méretezett csatornán keresztül.
A fotókon látható hőtárolós vakolt kályhát is így készítettük. Az égést külső levegő táplálja, öko tűztérrel építve, mely tökéletesebb égést biztosít. A még éghető gázok is be tudnak gyulladni a tűztér speciális égési levegő beengedése miatt. Ezáltal magasabb hatásfokot, magasabb tűztér hőmérsékletet és alacsonyabb káros anyagkibocsátást érünk el. A légbevezetést több módon kiépíthetjük: aljzatban, felülről megfelelő szellőző kürtőn, falon keresztül, és akár még utólag is kivitelezhető.

Láthatjuk a modern technika kreatívabb munkát kíván meg tőlünk is, ami nagyon jó dolog, hiszen mi magunk is fejlődünk. Így kijelenthetjük, hogy a technika és technológia fejlődése kedvező irányba mozdítja el a mi szakmánkat is.

Erről a teljes tömegében felmelegedő kályhánkról még annyit, hogy az ülőpadka még burkolatra vár, ami pontosan olyan mészkő borítás lesz, mint az ajtó környékén látható. Ha már szóba került az ajtó, természetesen a Kiss Kandalló terméke ez a dupla robax üveges ajtó, süllyesztő kerettel. A kályhához épült még egy praktikus fatároló is, ami fahasábokkal feltöltve igazi meleg hangulatot fog árasztani.