Egy vintage kandalló

Nincs olyan amerikai, karácsonyi film, amiben fel ne tűnne egy vintage kandalló, tele apró karácsonyi figurákkal, télapó zoknikkal. A mi legutóbbi munkánk is egy rusztikus kandalló volt, mely a rég múlt hangulatát idézi fel. A rusztikus stílus a régi idők már viseltes bútoraihoz, használati tárgyaihoz tér vissza, miközben a felhasznált anyagok természetességét is kiemelten fontosnak tartja. A fa mély erezete, a bontott tégla repedezett, akár maltermaradványos felszíne, vagy a nyers terméskő mind-mind a rusztikus stílus alappillérei. Természetesen egy kandallónak nem csak a harmónia megteremtése a feladata, hanem a funkcionalizmus is! A kandallót azoknak érdemes választani, akik viszonylag gyorsan akarnak egy adott helyiségben meleget érezni.

A kandalló a kályhától szerkezetében tér el. Az alapját – mint ebben az esetben is – a kandalló tűztérbetét adja, melyet aztán tetszés szerint burkolnak körbe. Ez lehet csempe, terméskő, vagy bármilyen más anyag, ami tartja a hőt. A burkolat nálunk is hőtároló anyagokból épült és a burkolat valamint a tűztérbetét között pedig légrés lett kialakítva.

A kandalló súlyában is eltér a kályhától, annak akár negyede – hatoda is lehet. A kandalló a begyújtás után, azonnal hőleadásba kezd. A meleg levegő a kandalló felső részén kialakított résen át távozik, vagyis kerül a helyiség hűvösebb levegőjébe. Mivel a képen látható kandalló alapvetően légfűtéses, emiatt hosszabb felfűtési idő után langyosodik át a burkolat és nem is tartja annyi ideig a hőt, mint az épített tűztérrel készített kályhák. A ház szigetelésétől és nyílászáróinak állapotától függően egy kandalló 80-150 m2-t is képes befűteni. Sőt, a légfűtéses megoldásnak köszönhetően akár 5 fokkal is melegebb lehet 30 perc alatt. Éppen ezért nagyon jó választás lehet hétvégi házakba, vagy rendszertelen életvitelt folytatóknak, mert gyorsan és pontosan addig fűt, amíg arra szükségünk van.
A kandallóra jellemző még, hogy a leadott meleg 20% az üvegen keresztül adja le. Természetesen csak addig, amíg ég benne a tűz. Ami a benne használt fát illeti, pontosan azok a szabályok vonatkoznak rá, mint a kályhára. Csakis száraz, illóolaj mentes fával szabad benne tüzelni, és fontos: a kandalló sem arra való, hogy szemetet égessünk benne.
A kandalló rendkívül mutatós dísze lehet a otthonunknak, ezért nem is elsősorban a hatékonysága miatt választják a kedves megrendelők. Azoknak ajánlott, akik mindig is arról álmodoztak, hogy télen pattogó tűz mellett ülnek egy hintaszékben, nyáron pedig telepakolhatják mindenféle aprósággal a kandalló párkányát.

Összefoglalva, azon kedves megrendelőinknek ajánlom a kandallót, akik:
✅alkalomszerűen, nem napi gyakorisággal szeretnének begyújtani
✅életvitelük nem teszi lehetővé a rendszeres, közel azonos időben történő begyújtást
✅azonnal, szinte a begyújtás után szeretnének meleget
✅szeretnének gyönyörködni az üvegen keresztül a lángok játékában.