Sokadik virágzását éli a vakolt kályha

Sokadik virágzását éli a vakolt kályha. Vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy népszerűsége töretlen. Köszönhető ez annak, hogy akik ezt a fajta megoldást választották, rendkívül elégedettek vele és a jó hírét tovább adták. 🙂 A vakolt kályha hőtároló képessége hasonló a cserépkályháéhoz. A különbség abban rejlik, hogy a vakolt kályha tulajdonképpen egy olyan téglakályha, mely egy speciális vakolt felületet kapott, míg a cserépkályhára kályhacsempe kerül. Ami a dizájnját, kialakítását illeti, ugyanolyan formagazdag tud lenni, mint egy cserépkályha. Még utóbbinál a kályhacsempék színvilága, formája, mintája adja a kályhák sokszínűségét, addig a vakolt kályhák esetében az építmény formája, díszítése teszi sokszínűvé.
~~
Ami a belső szerkezetük illeti, nincs különbség (pontosabban: nem muszáj, hogy legyen), mindkettőben tűztér és füstjáratok kerülnek kialakításra. Ami mindenképpen a vakolt kályha mellett szól, az a bekerülési költség. Hiszen ebben az esetben a drága kályhacsempe helyett, egy lényeges olcsóbb, hőálló, speciális vakolat kerül az építményre.
~~
A tégla kályhát és a vakolt téglakályhát gyakran összekeverik a tömegkályhával. Míg egy téglakályha 2-3 tonna, addig egy tömegkályha 8-12 tonnát is nyomhat. Elsősorban a skandináv országokban, valamint a Oroszországban, Észt- és Lettországban használnak ilyen kályhát, melyeket más füstjáratokkal építenek meg, mint a kevésbé súlyos, európai változatukat. Igazából nem is erre az éghajlatra való a tömegkályha, mert felfűtés után akár két napig is adja le a hőt.
Méreténél, tömegénél fogja is sokkal nagyobb körültekintést kíván meg. Nagy helyet igényel és az sem mindegy, milyen födémre tesszük.
~~
De térjünk vissza a téglakályhára. Egy szakszerűen megépített és szakszerűen használt téglakályha, 20-25 évig kiszolgálja a tulajdonosát. Ehhez természetesen be kell tartani az előírásokat, melyek a kémény kialakításáról és a külső levegő bevezetéséről szól. A hosszú élettartam érdekében nagyon fontos azt is betartani, hogy csak száraz, kemény fa kerülhet a tűztérbe. Ahogyan a cserépkályhát, a vakolt kályhát is elég egy nap egyszer megrakni. Ez azt jelenti, hogy a tűztér akkora kell, hogy legyen, amibe belefér az egynapi mennyiség.
~~
A képen legutóbbi munkánk látható: ez a teljes tömegével felmelegedő, külső levegővel tüzelő vakolt téglakályha. Ami a megjelenését illeti hagyományos, egyszerű, visszafogott forma. Vidéki stílust idéző, a múltba visszarepítő feelingje van ezzel a tégla berakással. A melegedésre használható padka harmóniát, szeretetet, nyugalmat és békét áraszt, szinte a nagymamánk házában érezzük magunkat.