Haza érkeztünk…

Érdekes, de ha belépünk egy vidéki vagy vidéki stílusú házba, azt érezzük, haza érkeztünk.

De mi lehet ennek az oka?

A falusi emberek gondolkodása más. Természetesen ez kivetül a közvetlen környezetükre, így az otthonukra is. Ők értéknek tartják a tájat, környezetet, a természetet, a vidéket, ahol élnek. Praktikumra, célszerűségre törekednek mindenben, ami nem kerüli el a házuk berendezését sem. A vidéki stílus könnyed, személyes, szinte azt érzed, hogy neked szól, téged szolgál, szinte hívogat, így nem véletlen, hogy nagyon jól érzed benne magad. A stílus alapelemei közül a legfontosabb a nyugalom, és a régi holmik tisztelete, a finom összeállítások, a részletek igényes megválasztása. A nyugalmat elsősorban ez az összhang árasztja.

A vidéki stílusú házak megjelentek az utazási irodák kínálatában is, hiszen az állandóan pittyegő okostelefonok és egyre gyorsabb autók világában, gyakran vágyódunk vissza a romlatlan természethez.

A vidéki élet jellemzője, hogy igyekszik az alapvető szükségleteket kielégíteni. Így fontos, hogy a házban legyen meleg és főtt étel. Így fő hangsúlyt kap az a berendezés, ami mindezt biztosítani tudja. Egy jól megválasztott kályha, kandalló vagy éppen kemence a családi összetartozás színtere is lehet, hiszen jó mellette megpihenni, beszélgetni egy nehéz, dolgos nap után.

Legutóbb egy olyan otthonban volt szerencsénk dolgozni, melyet a ház asszonya nagyon jó érzékkel rendezett be rusztikus, vidéki, romantikus stílusban. Gyakorlatilag minden készen állt arra, hogy felidézzék, életre hívják a vidéki ház minimalista életstílusát, csupán egy meleget adó építmény hiányzott a teljességhez. 
Bontott téglából építettük ezt a teljes tömegében felmelegedő, kandalló stílusú téglakályhát. A bontott tégla, mint alapanyag szorosan kapcsolódik a vidéki élethez, a tájhoz, a környezethez, hiszen a természetes anyagok tisztelete az egyik ismertető jegye a vidéki stílusnak. 
Az apró tárgyak, emlékek tárolására alkalmas fa párkány mindenképpen a kandallót juttatja eszünkbe. A szintén fa borítású ülőpadka még egy nagy kanállal merít a régmúlt jellemzőiből, hiszen őseink kemencéjét körül ölelő padkára vagy a padka fölötti megemelt ülőrészre, a kuckóra is asszociálhatunk róla. 
A kályha belseje, füstjáratai teljesen megegyezik egy cserépkályha belsejével, így annak minden jellemzőjét hordozza önmagán. Jó tüzelési hatásfok, lassú felmelegedés, ám hosszú hőtartás valamint hőleadás jellemzi.