Kályha a múhelyben

Akik szeretnek barkácsolni, mindent maguk készíteni, azok bizony a téli, hideg hónapokban is hódolnak ennek a kedvtelésüknek. Aztán ott vannak azok, akik foglalkozásukból adódóan egész nap egy műhelyben kell, hogy dolgozzanak. Ezekben az esetekben elengedhetetlen, hogy egy jól felszerelt, komfortos, minden igényt kielégítő műhelyben dolgozhassanak.

De vajon, mik az ilyen műhely ismérvei?

Elsősorban az, hogy fel vannak szerelve az adott hobbinak, tevékenységnek megfelelő szerszámgépekkel. Fontos, hogy világos legyen, amit akár természetes, akár mesterséges fénnyel, vagy ezek kombinációjával is megoldhatunk. Fontos, hogy tágas legyen, elférjen benne a használója, és az is, hogy a hűvös hónapokban is tudjon megfelelő hőmérsékleten dolgozni. Ilyenkor felvetődik a kérdés, érdemes-e beruházni olyan megoldásra, ami szinte örök, vagy alkalmazzunk időszakos jelleggel használható berendezéseket. A kérdés eldöntésénél mindig az legfontosabb, hogy melyik a legtakarékosabb megoldás. A döntést befolyásolhatja az is, hogy esetleg milyen gyúlékony anyagot használnak az adott műhelyben, ami például nem teszi lehetővé a tűzveszélyes, elektromos hősugárzók használatát. Ezekkel a hősugárzókkal az is probléma, hogy nem fűtik fel az egész helyiséget, csak egy kis területre koncentrálódnak. Így, ha például nagyobb munkaterületet járunk be a tevékenységünk során, állandóan vinnünk kell magunkkal, vagy pakolgatnunk kell ide-oda, ami valljuk be, elég macerás.

Legutóbbi munkánk során egy olyan házigazdánál járhattunk, aki úgy döntött, hogy ő napi 24 órában szeretné, ha a műhelyben jó meleg lenne. Érkezésünk előtt egy régi lemez kályha biztosította a megfelelő hőmérsékletet…..
Pontosabban, éppen azért volt ránk szükség, mert nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Csak dobálták rá nyakló nélkül a fát, de nem melegített megfelelően. Így elérkezett az idő, hogy egy platnis, natúr téglakályha üsse ki a nyeregből, gazdaságtalan elődjét. A platni segít gyorsan leadni a hőt, így viszonylag rövid idő alatt kellemes meleg van a műhelyben. Másrészt, mivel alakváltozás nélkül ellenáll a magas hőmérsékletnek, jó hőtartó. Lehet rajta főzni, vizet melegíteni, vagy melegen tartani bármit. Maga a kályha pedig – tömegének köszönhetően – ha átforrósodott, akár 20-24 órán át ontja magából a meleget.