Egy kandalló és egy kazán keresztezése

Legutóbb egy rusztikus stílusú, vízteres kandalló megrendelésének tettük eleget.

Ez a stílus szinte soha nem megy ki a divatból. A rusztikus stílus a vidéki élet egyszerű elemeiből merít ihletet, és a természetes anyagok, a lágy földszínek jellemzik. Ezek összességükben kellemes, otthonos környezetet sugallnak. Téves elképzelés, hogy a rusztikus stílus kizárólag falusi otthonokba való.

A vízteres kandalló egy kandalló és egy kazán keresztezése, amely fűtésrendszerre köthető, így egy teljes ház fűtése megoldható vele. Ebben az esetben is ez volt a cél. A meleget radiátorok segítségével „szállítja”a kívánt helyre.

Az építmény egyrészt kandalló, hiszen az üvegezett felületeken sugárzó hőt ad le. Így azt a helységet ahol be lett építve, hőleadással fűti, sőt a ház lakói élvezhetik a tűz látványát is.
Másrészt kazán is, mert a vízterének köszönhetően a hőteljesítménye egy részét a fűtésrendszerben lévő víz felmelegítésére fordítja. Ezt a felmelegített vizet továbbítja a fűtésrendszer csövein át a radiátorokba, amik mint hőleadók szolgálnak ebben az esetben. Ezzel a megoldással el lehet juttatni a kandalló által előállított meleget a lakás bármelyik pontjára A megfelelő kialakítással akár a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges meleg víz előállítására is alkalmas.

A vízteres kandalló előnye, hogy a teljes épület fűtésére kínál kézenfekvő megoldást, egyszerűbb légfűtésű társával szemben. Másik előnye, hogy környezetbarát, hiszen a megfelelően száraz fa elégetésekor nem keletkezik káros szénmonoxid. A vízteres kandallós fűtési rendszer kiegészíthető napkollektoros fűtéssel, ami még inkább környezetbarát és költségtakarékos, sőt egyre több pályázat is elérhető ilyen korszerűsítésre.