Romantikus este a kandalló elótt?

Ami azt illeti, valóban ez volt az egyik legfontosabb szempont pár évvel ezelőtt. A kandalló elsődleges tulajdonsága volt még, hogy begyújtás után, szinte azonnal érezhettük a belőle áradó meleget. Viszont, ami ellene szólt, hogy ez a meleg nem volt olyan tartós, akár 24 órán át kitartó, mint pl. egy vakolt vagy cserépkályha esetében.

Mivel a kandalló sikere töretlen volt, viszont egyre inkább előtérbe került a praktikum és a korszerűség, az innovációnak köszönhetően megjelentek a hőtárolós kandallóbetétek. Ennek az újításnak eredményeként, egy addig nem tapasztalt hőérzetet lehetett elérni. Ezáltal a kandallók még értékállóbbá váltak, egyenletes hőleadásukkal igazi otthont varázsoltak a házból.
A lenti képeken látható kandallóbetét légfűtésre alkalmas. Ennek az a tulajdonsága, hogy a nagy üvegfelületeken valamint a szellőzőrácsokon keresztül szinte azonnal leadja a hőt. Így előszeretettel ajánljuk hétvégi házakba, vagy olyan otthonokba, ahol későn ér haza a család, nincs lehetőség az egész napos folyamatos tüzelésre, viszont szeretnének az ott lakók viszonylag gyorsan meleget.

Hogy még ennél is gazdaságosabbá tegyük ennek a kandallónak a működését, hőtárolós anyagokat használtunk az építésnél. Így a keletkezett hőt, ezek az anyagok megtartják, valamint különleges hőleadó képességüknek köszönhetően sugárzó hővé alakítják. Sokat írtunk már róla, de újabb olvasóinknak elmondjuk, ez az a fajta meleg, amit a napsugarak által vagy az infra fűtés közelében érezhetünk csak. Ezzel a „szigeteléssel” azt értük el, hogy ötvöztük a kandalló valamint a vakolt és cserépkályhák előnyös tulajdonságait. Ugyan nem érünk el olyan hatásfokot, olyan hosszú hőtartást, mint a füstjáratos kályháknál, de mindenképpen érdemes ezt a megoldást választani a kandallók körbeépítésénél. Így építményünk korszerű, értékálló, hasznos, gazdaságos!