Egy gyönyörú öko-túzteres cserépkályha

Amikor 10-15 évvel ezelőtt újra divatba jött a kályhaépítés, ezek a berendezések elődeiknél már ezerszer modernebben és tökéletesebben lettek megépítve. Ezekben már nem lehetett bármit elégetni, nem vegyes tüzelésre készültek. Ennek azért van jelentősége, mert minél tökéletesebb az égés, annál kevesebb káros anyag jut a levegőbe. Ez pedig azért fontos, mert sok légúti megbetegedést a szmognak tudhatunk be. Amióta ennyire fontos, hogy minél kisebb ökolábnyomot hagyjon az emberiség, egyre komolyabban kell venni a szálló por problémáját. Ez arra sarkallta a tűztereket gyártó vállalkozásokat, hogy olyat alkossanak meg, melyekkel kevésbé szennyezzük környezetünket. Ekkor jelentek meg az öko-tűzterek. Ezekben az égés nagyságrendekkel tökéletesebb: míg egy hagyományos tűztérben nagyjából 6-700 fok van, addig egy új generációs berendezés belsejében akár 900 fok is lehet, így aztán a kéményen távozó égéstermék is jóval tisztább. Persze, ez csak akkor igaz, ha a tűzifával kapcsolatos ajánlásokat is betartjuk, vagyis az kellően száraz. Az öko-tűztér további előnye – a magas hőmérsékletnek köszönhetően -, hogy még a hagyományos tűztérben sok el nem égett gáz pangott, addig ebben a modernebb változatban ezek is elégnek. Ennek szintén az a végeredménye, hogy kevesebb káros anyag távozik a kéményen.

Egy nagyon szépen berendezett, ízléses otthonban építettük ezt a jégkék színű csempével burkolt, öko-tűzteres cserépkályhát.
Feltűnő megjelenése ellenére tökéletesen illeszkedik a környezetbe. Igazi hangulateleme az otthonnak. Az ötletesen megoldott padka, szép faborítást kapott, mellyel belopózott egy kis vidéki romantika is, az amúgy letisztult stílusú lakberendezésbe.