Téli estéken nyugalom a léleknek is – újabb kandallót építettünk

A ’90-es években jelentek meg az építészetben és a belsőépítészetben is a „nyúlánk” formák. Tulajdonképpen ekkor indult el a modern és egyszerre minimál stílus, melynek jellemzője a gondos elemzésen alapuló, az anyag tulajdonságainak és a szerkezet követelményeinek megfelelő funkcionális alakítás.
Művészei és alkotói úgy vélekedtek, hogy „csak az lehet modern, ami célszerű, tárgyilagos, a használat követelményeinek pontosan megfelel és formálja az anyag sajátosságait tiszteletben tartó szerkezet ésszerű rendjét.” Az ebben a stílusban épülő házakban megjelennek a nagyméretű csempék, a spot lámpa, a hosszanti erezet, a nagy, nyúlánk fogantyúk a bútorokon.
A modern-minimál annyival több a minimálnál, hogy nem annyira hideg, rideg és puritán, de itt is a rend és az egyszerű formák összessége adja a harmóniát.
Egy újabb hőtárolós kandalló került ki a kezeink közül, mely modern és minimál stílusú is egyben! A háziak úgy álmodták meg, hogy minden apró részlet összhangban legyen. Letisztult formájú fatároló és polcok kaptak helyet az építményben, melyek egyáltalán nem hivalkodóak. Tökéletesen belesimulnak az építménybe, eleget téve ezzel a stílus elvárásinak. Téli estékre nagyon praktikus, döntött ülőpadka is kapott helyet, ami felidézi bennünk a régmúltat. Azon üldögélve visszarepülhetünk gondolatban, egészen nagymamáink kemencesutjáig!
Ez a hőtárolásra alkalmas anyagokkal körbeépített kandalló egy cserépkályha minden tulajdonságát magán hordozza, így a tűz kialvása után 8-12 órán keresztül képes sugározni a hőt a lakásban. Ez egyszerűen lefordítva azt jelenti, hogy ha este még teszünk fát a tűzre, akkor a kandalló reggelre még kellemes meleget sugároz.
A kandalló színei, a csempe formája elegáns, ám mégis fiatalos légkört teremt az otthonban. Elnézegetve a fotókat, ha odaképzelünk még egy pár illatos gyertyát vagy néhány füstölőt, igazi léleknyugtató lazítás színhelye lehet az építmény.