Magas, fehér “Hölgy” fugázás elótt

Van, amikor elmegyünk kályhát építeni egy családhoz és új barátságokkal jövünk el. És van, amikor eleve egy kedves, régi jó barátnál van módunk alkotni. Mindkettő felemelő. Ennek a gyönyörű cserépkályhának a megépítésére egy régi jó barátom kért fel. Szomorú lettem volna, ha nem én csinálhatom. 
Ahogyan visszanéztem most a képeket, megállapíthatom, hogy messze nem adja vissza, azt az eleganciát, méltóságot, amit a maga 237 cm magasságával képvisel a kályha. Tökéletesen kitalált forma, tökéletesen megválasztott szentesi kályhacsempe, ami ennél fogva tökéletesen illeszkedik a környezetéhez, mely egy nagyon ízlésesen berendezett családi ház.

Mivel most már visszavonhatatlanul kezdődik a fűtési szezon, hagy ejtsek néhány szót a cserépkályha felfűtéséről. 
A cserépkályha rendeltetésszerű használatának legfontosabb eleme a rendszeresen ráfordított idő. Ugyanis a cserépkályha fűtéséhez idő kell, a hőmérséklet szinten tartásához pedig rendszeresség.
Gondos begyújtás, jól megválasztott tüzelő és tökéletes égés szükséges ahhoz, hogy a kályhánk jól működjön, és állaga évtizedekig megmaradjon. A cserépkályhánál nem kivitelezhető, hogy gyorsan megpakoljuk tüzelővel, meggyújtjuk, és azonnal lezárjuk a levegő beömlőnyílást, mert sietnünk kell valahová. Hiába a száraz fa, a levegő-utánpótlás nagymértékű csökkentésével egy lassú, hideg égést idézünk elő a kályhában. Ez a kályha rettegett ellensége, hiszen a tökéletlen égés sok korommal, fagázok felszabadulásával, kicsapódó nedvességgel jár, melyek oxigén deficit mellett megfelelő tempóban eltávozni nem tudnak. Vagyis lecsapódnak a hideg-meleg határán: a füstjáratok belső falán, ahol aztán megtapadva fekete, koromrengeteggé alakulnak át, leszűkítve ezzel a huzat útját. A nem megfelelő huzat pedig nem tudja “kihúzni” magával a fagázokat, melyek megrekednek itt-ott, ahol miattuk nyomás alakul ki. Amikor már annyi gáz gyülemlett fel, hogy annak mindenképpen távoznia kell, no ilyenkor fordul elő, hogy a gázok megemelik pl. a kályha tetejét és meg is van a baj. Persze, ez a legextrémebb példa, de minden esetre jól tükrözi, hogy az évtizedekre tervezett kályhát, bizony egy-két rossz fűtéssel tönkre lehet tenni. a mindezeket el akarjuk kerülni, a tüzelés során figyelemmel kell lenni néhány szabályra, melyek, mint ahogy a fizika szabályai általában, nemigen tűrik az áthágásukat.

Zárásképpen mutatom a képeket a fent említett munkánkról. Természetesen még a fugázás hátra van, mivel először a szárítófűtésnek van itt az ideje. 
Kedves barátimnak pedig azt kívánom, legyen sok örömük a kályhában, kívánok nekik jó egészséget, és meghitt, meleg hangulatot a kályha mellett.