Minden esetben próbálunk segíteni!

A cserépkályha életében az átrakás, egy nagyon fontos művelet, hiszen a benne lévő anyagok egy idő után szétégnek, a járatok pedig annyira lekormosodnak, hogy muszáj komolyabban beavatkozni. Ezek a tünetek egyrészt akár életveszélyesek is lehetnek, másrészt nagyban visszafogják a kályha teljesítményét. Normális esetben ezt 15-20 évente érdemes elvégeztetni, de vannak olyan esetek is, amikor hamarabb kényszerülünk az átrakásra.
A művelet szükségessége, akár a megépítés után 2 évvel is előfordulhat, ha abban nem megfelelően tüzelünk. A rossz tüzelés egyik leggyakoribb okozója a vizes fa, így mindig hónapokkal, vagy akár egy évvel hamarabb vegyük meg a fát. A második leggyakoribb ok, ha mindenféle ház körüli szemetet próbálunk a kályhában megsemmisíteni. Ez több okból is aggályos! A megfelelően száraz fa ökolábnyoma a legkisebb. Amikor mindenféle hulladékot égetünk el, elképzelésünk sincs, mennyi káros gáz szabadulhat fel, ami kikerül a környezetünkbe és a kályha belsejét is károsítja. Oka lehet, még a korai átrakásnak, ha nem szakszerűen adjuk – vesszük el a levegőt az égés folyamán. Ha túl korán vesszük el az oxigént, a falakra nyomás nehezedik, sőt akár be is robbanhat a kályha.

Sajnos, azonban akad olyan is, hogy ……hogyan is fogalmazzak……nem éppen hozzáértő szak(?)ember épít meg egy cserépkályhát, ahogyan ebben az esetben is történt. Két évet tudták a háziak használni ezt a szakszerűtlenül és lelketlenül megépített kályhát. Nagyon szomorú, hogy ebben a szegmensben is találkozunk hibás kivitelezéssel, pedig ez akár emberi életekbe is kerülhet.
Ez a kályha – hiába próbálták az előírtak szerint, megfelelő fával felfűteni – egyáltalán nem melegedett fel, nem látta el a feladatát.
Szerencsére, a fűtési szezon elejére el tudtuk végezni az átrakást, így az idei telet már egy felújított, jól működű kályhával kezdhették, amivel maximálisan meg vannak elégedve.

Köszönjük szépen, hogy a rossz tapasztalok után, bennünk megbíztak!