Együtt enni együtt lenni!

Azt olvastam valahol, hogy ahol nincs ideje a háziasszonynak megteríteni, ott szétesik a család. Kemény szavak ezek, de ha jól belegondolok az együtt evés összetartó erejébe, bizony sok igazságot tartalmaz. A világ rohan, mi pedig loholunk utána. Tényleg csak a vacsora, illetve a hétvégi közös étkezések azok, amikor együtt ül asztalhoz a család. Napközben ezerfelé vagyunk, megeszünk egy menüt, vagy elrágcsálunk egy szendvicset a monitor előtt és alig várjuk, hogy hazaérjünk.
Kiskorú gyermekeink a közös asztalnál tanulják meg azokat a viselkedésformákat, melyek segítik a társadalmi beilleszkedésüket. Az asztalnál tanítjuk meg nekik, hogy meg kell osztanunk egymással, amink van. Itt tanulják meg, hogy ki kell várni a sorukat, és itt tanulják meg a felnőtt beszélgetés művészetét. Aztán gondoljunk csak az otthonról kirepült gyerekekre! Őket is mindig terített asztallal várjuk haza, a kedvencüket főzzük, hiszen az együtt evés az összetartozásunkat is szimbolizálja.
Egy 60 feletti úriembernél építettük ezt a gyönyörű kerti konyhát, aki az elmúlt évtizedekben nem volt a főzés nagymestere, hiszen semmi nem kényszerítette rá. Aztán minden megváltozott körülötte, és újra értékelte a közös családi étkezések jelentőségét is. Ő is úgy gondolta, hogy nagykorú gyermekeivel és unokáival való kapcsolatápolásának az egyik formája az is, ha egy ilyen helyen költik el együtt a finom ételeket. Így arra kért bennünket, hogy építsük meg neki ezt kerti konyhát, amit azonnal birtokba is vett, belevetve magát a főzés tudományába.
Minden igényt kielég az a sok-sok minden, ami belekerült a konyhába. Grillezési, tárcsázási lehetőség, kihajtható bográcsállvány, három rétegű alagút kemence és nagy munkafelület szolgálja a kényelmet. Ugyan az asztalos nem készült még el az ajtókkal, de legalább így látható, hogy mennyi tárolásra alkalmas helyet alakítottunk ki. Sokszor átrágtuk már magunkat azon, hogy a kerti konyhában akkor élvezetes a főzés, ha azt oly módon szereljük fel eszközökkel és elektronikai berendezésekkel, mint egy benti konyhát. Természetesen a már meglévő mosogatási lehetőségen kívül, ide is fog kerülni hűtő és minden olyan eszköz, amivel gyerekjáték lesz előkészülni a sütéshez, főzéshez.

Ami gyönyörű burkolatot illeti, ugyanazt kapta, mint amit a ház, így tökéletes összhangban és harmóniában állnak egymással.