Emlékek, ízek, álmok

A nyári konyha egy régmúltra visszanyúló „találmány“.

Ezeket a helyiségeket vagy kisépületeket főként a koszosabb,
szaggal járó házimunkák elvégzésére építették és nemcsak nyáron,
hanem egész évben használták.
Ha a meghalljuk a nyári konyha kifejezést, sokunkban csak úgy tódulnak az emlékek
és máris látjuk lelki szemeinkkel a teatűzhelyet, kemencét, az öreg díványt a sarokban, a fejkendős nagymamát és már érezzük is finomabbnál finomabb rétes, pite vagy éppen palacsinta illatát.
Nem tudjuk, hogy mikor és hol épült meg az első, modern kerti konyha,
de az biztos, hogy a megálmodója nosztalgikus hangulatban volt.

A nyári konyhák szerte a világon hasonló funkciót töltenek be Észtországtól az Amerikai Egyesült Államokon
keresztül a Fülöp-szigeteken át Wales-ig.
Említik őket summer kitchen, back kitchen, outside kitchen, dirty kitchen néven,
de ami közös bennük, hogy ez egy hely, ahová az emberek kiköltöznek nyárra főzni.

Ahogyan változott a világ, az igények, úgy változtak évről évre a nyári konyhával szemben támasztott elvárások.
A mai modern – már nem nyári, hanem inkább – kerti konyhák főként grillezésre, kemencés ételek készítésére, társasági összejövetelek tartására alkalmas megoldások.
Ezek már komplex helyszínek modern hűtővel, mosogatóval, sütőkkel,
melyeket gyakran ötvöznek hagyományos tüzelőberendezésekkel: sparhelttel, kemencével…

Legutóbbi munkánk ez a gyönyörű, minden igényt kielégítő kerti konyha volt, amelyben minden megtalálható egy tökéletes, családtagokkal vagy éppen barátokkal töltött nyári naphoz. 3 rétegű kemence, grillező, tárcsázó, bográcsozó segít a különböző ételek elkészítésében. Szilgránit mosogató, indukciós főzőlap, sütő, hűtő, mikrohullámú sütő szolgálja a kényelmet és teszi élvezhetővé a főzést a lakóház falain kívül is. Rengeteg előkészítésre alkalmas felületet alakítottunk ki a kedves megrendelők kérésére, így akár a zöldségpucolás, húsdarabolás is lehet közös elfoglaltság a szeretteikkel. Amint megérkezik az asztalos és felkerül minden, ami az ő reszortja, láthatóvá válik, hogy mennyire ízlésesen lett megálmodva minden.
 
Minden munka egy élmény a számunkra, de minden munka másképpen! Szívmelengető volt esténként, sőt minden egyes munkafázis végén az a kíváncsiság, hála és öröm, amit a kedves megrendelőink tanúsítottak. Az elfoglaltságaink és a rossz időjárási viszonyok miatt sokat vártak arra, hogy elkészüljön álmaik konyhája, így nagyon bízom benne, hogy elégedettek és úgy érzik, érdemes volt ránk várni.
Nyári vagy kerti konyha, 60-as évek vagy napjaink, a lényeg ugyanaz: tűz, tűzhely, sütés-főzés, gasztronómia, finomságok illattal, füsttel, hangulattal, társasággal, vidáman, boldogan, EGYÜTT!