A kályha, az otthon lelke

A kályha, az otthon lelke, a fázós kezek, lábak felmelegítője, és a ház dísze is egyben. Mondhatjuk, nemcsak használati tárgy, hanem éke is az átgondolt enteriőrnek, vagyis dísztárgy is egyben. 
Most nem építésről lesz szó, hanem arról, hogyan tartsuk tisztán a kályhánkat és hogyan ellenőrizzük, hogy van-e valamilyen meghibásodása. 
A cserépkályha tisztítását száraz textillel vagy kefével oldjuk meg. A csempékre került makacsabb szennyeződést alkoholba mártott puha ronggyal távolítsuk el. Zsíros, olajos termékeket még véletlenül se használjunk a csempék fényesítésére, tisztítására! Az ajtó üvegének tisztítására, erre való, speciális anyagokat lehet kapni, általában praktikus, szórófejes flakonban. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelytől a korom azonnal leoldódik, így könnyen letörölhetjük puha papírral, papírtörlővel. 
  Nagyon fontos megjegyezni, hogy a forró üvegre semmit ne fújjunk, még kívülről sem! Vízzel se próbáljuk a forró üveget tisztogatni! 

A hibakeresés nem ördögtől való művelet, mivel viszonylag egyszerű berendezésről van szó. 
  Ha a csempe törött, megrepedezett, azonnal szembetűnik. Ezt akár a túlfűtés is okozhatja, vagy éppen anyaghiba. Ki lehet cserélni, ez elhelyezkedésétől függően, könnyebb vagy nehezebb feladat, de mindenképpen kályhás mester szükséges hozzá. 
  Ha a cserépkályha felmelegedve is füstöl, lehet, hogy kicsi átmérőjű, esetleg eldugult a füstjárat, a kéménybe is beszorulhatott valami, vagy a lerakódó korom leszűkítette azt.
  Ha mozog hamuzó- vagy a tűztér ajtó, akkor a kiékelés meglazult, amit sok minden okozhat: farönk ütődött az ajtóhoz, régi az építmény, eleve nem jól lett kiékelve. 
  Ha kipotyog a fuga, az is sok mindent jelenthet. A hőingadozásnak köszönhetően előbb-utóbb a legkiválóbb anyag is elöregszik. De ez is lehet a túlfűtés jele,sőt az is előfordulhat, hogy nincs elég oxigén az égéshez.

Bármilyen rendellenességet is tapasztalunk, azonnal szóljunk szakembernek!