Kályhát/kandallót szeretnék!

Telik a naptárunk  , hiszen ez a tél is eléggé megtréfált mindenkit. Amikor már kifelé tekintgetnénk a fűtési szezonból, hólapáttal a kezünkben, döbbenten látjuk, hogy Holle anyó bizony szorgalmasan túlórázik. 
Azoknak szeretnék segíteni, akikben megszületett az elhatározás: kályhát/kandallót szeretnének! Érdemes, már most felvenni velünk a kapcsolatot, hogy még a nyári hónapokban elkészüljön a fűtőberendezés. Egy korábbi posztban már beszéltem ennek előnyeiről, hiszen ebben az időszakban nem kell a szárítófűtéssel bajlódni, a nyári, meleg hónapok hőmérséklete, elvégzi ezt helyettünk. 💥

Ha megszületett az elhatározás, jövet a tervezés folyamata! 
– Ennek az első lépése, hogy személyesen kimegyek a helyszínre, meghallgatom az elképzelést, és felmérem a kályhának/kandallónak szánt helyet. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy szakmai tanácsot, árajánlatot tudjak adni. Azok is hívjanak nyugodtan, akiknek nincs ötletük, hogy milyen formájú, méretű….stb. kandallót vagy kályhát szeretnének. Miért érdemes/kell méretezni a berendezést építés előtt? A kályhák égési levegő igénye igen magas. A külső levegős ellátást úgy kell kivitelezni, hogy a jelenlegi szabványoknak megfeleljen. De többek között, ellenőrizni kell, hogy a rendelkezésünkre álló kémény alkalmas-e arra, hogy rákössük a kályhát. 
– Amikor a személyes konzultáción túl vagyunk, elkészítem az árajánlatot. Nézzük ez miből is áll! Természetesen áll anyagszükségletből: tégla, samott, kötőanyag, tűztér, burkolat, cserépkályha esetén kályhacsempe….stb. Mindez attól függ, hogy milyen berendezést választunk. Az árajánlat másik eleme a munkadíj, amely szintén függ az építmény fajtájától. 
– Ezután jöhet az építés időpontja. Ebben közös nevezőre kell jutni abban, hogy mikor alkalmas a kedves megrendelőnek és mikor alkalmas nekünk. Ezenkívül, amit még figyelembe kell venni, az a csemperendelés esetén felmerülő határidő. Ha olyan csempét választunk, ami nincs készleten, akkor meg kell várni annak legyártását! Ha esetleg kéményes kolléga közreműködését is igénybe kell venni, vele is össze kell hangolni a megfelelő időpontot. 
Ha ezek mind összhangban vannak, jöhet a munka!

A képeken két építésre váró kályha tervei láthatók. Hálás vagyok érte Megyeriné Mezei Juliannának, aki a Szentesi Cserépkályha Bemutatóterem tehetséges képzőművésze. Nagyon sokat segít nekem ezekkel a tervekkel! Sőt azoknak a megrendelőknek is, akiknek nincs elképzelésük a kályhájukról addig, amíg egy ilyen tervet nem csatolok az árajánlathoz. Még egyszer nagy-nagy köszönet érte!