Életre kelt kandalló

A kandalló régen nem csak, mint elsődleges fűtési rendszernek számított, hanem státusszimbólum is volt egyben. Nem volt ritka, hogy a középkorban a földesúrnak akkora kandallót építettek, amibe állva is elfért volna egy ember. Később, ahogyan eltűntek a cserépkályhák és velük a kályhásmesterek, úgy ritkultak meg a kandallóépítések is. Amik maradtak, azok sem feltétlenül hasznosságuk miatt inkább, mint belsőépítészeti elem funkcionáltak. Hazánkban a kandallók soha nem örvendtek akkora népszerűségnek, mint a kályhák, ennek ellenére az utóbbi évtizedekben egyre többen választják ezt a fűtési- vagy fűtés-kiegészítési megoldást.

Míg régen a rusztikus megjelenés, a társadalmi hovatartozás kifejezésére szolgáló méret volt jellemző, manapság a kandallók külseje igencsak meglágyult. Ma már nem a részletgazdag megjelenést, hanem inkább a modern stílus a keresik a megrendelők. Hogy egy kandallónak milyen a külseje, nem befolyásolja annak fajtája. Vízteres, vagy légfűtéses….bármilyen is a kandallónk, az egyaránt lehet modern vonalvezetésű, elegáns, letisztult, de akár minimalista is.

A modern kandalló nem csupán stílusában, hanem anyaghasználatában, színében is megfelel az elvárásoknak. Megjelenése egyetlen pontba sűríti a sokoldalúságot, stílust és divatot. Mivel a kandallóban lobogó tűz látványa vonzza a tekintetet, érdemes teret adni az építménynek, így alaposan gondoljuk át a helyét a lakberendezés koncepciójának kialakításakor.
Ahhoz, hogy egy ilyen szép dizájn elemet, mint a kandalló élvezni tudjunk, nemcsak jó helyre kell terveznünk, hanem fontos, hogy beleilleszkedjen az enteriőrbe. Ezért manapság ezek a modern kandallók tökéletesen alkalmazkodnak színvilágukban ahhoz a helyiséghez, ahol funkcionálnak. Teszik mindezt olyan csendesen és visszafogottan, hogy szinte már berendezési tárgyak.

A lenti képek jól illusztrálják, hogyan kelti életre a festés és a kiegészítő elemek, ezt a modern stílusú kandallót, melyet „kopaszon” már bemutattam pár hónapja.