A kályha európai találmány

Az ember közel 350 ezer éve használja a tűz erejét. Őseink kőedényt égettek, melegedtek a tűz mellett, majd amikor sátrakba, kunyhókba költöztek, akkor felmerült valamilyen zárt terű berendezés szükségessége. Így alakultak ki a kemencék, kályhák és különböző tűzhelyek ősei.

A kályha európai találmány. Az első cserépkályhák az Alpok vidékén, kemencékből alakultak ki a XI. és a XIII. század közötti időben. Ezek falába kerek, bögre alakú edényeket, úgynevezett kályhaszemeket építettek. A rómaiak által kedvelt bögreboltozatok lehettek a későbbi kályhák előképei. Ezeket a megoldásokat nem csak épületeknél, hanem fazekas és aszaló kemencéknél is alkalmazták. A kályhák szélesebb körű elterjedése a XIII-XIV. században ment végbe, ebből az időből vannak a legkorábbi ábrázolások is.

Amikor néhány évtizeddel ezelőtt újra reneszánszukat kezdték élni a kályhák, kandallók, aminek több elindítója is volt. Egyrészt felröppent a híre annak, hogy a külföldi energiaellátás akadozhat, amitől többen megijedtek, és másodlagos fűtési lehetőséghez nyúltak. A másik oka a nosztalgiázás volt, amikor tulajdonképpen a múlt lett a jövő: sokan gyermekkorukat, a nagyszülőknél eltöltött idő emlékét próbálták becsempészni otthonukba egy-egy hagyományos külsejű kályha megépíttetésével.

Később, amikor egyre inkább teret nyert a modern, letisztult lakberendezés, egyértelmű volt, hogy ez a kályhaépítésben is megmutatkozik. Így nem csak modern, korszerű, szakszerű és környezettudatos kályhabelsőket kellett megalkotni, hanem a hagyományos külsőt is felváltotta a trendi külső. Ennek lényege, hogy a forma, a színek a textúrák és a nem utolsó sorban a funkció megfelelő kombinációját állítsuk össze.

Szentendrén építettük a képen látható kályhát, mely küllemében egy kicsit hordozza az alpesi stílusú kályhák jegyeit. Teljes tömegében felmelegedő, vakolt téglakályha. Rendezettség, precizitás, szögletes és éles vonalak jellemzik, így a kályha teljes összhangban áll a környezetével. A Kiss Kandalló Kft által forgalmazott külső levegős, L-alakú ajtó tovább erősíti a kályha modern stílusát. Ettől még egyszerűbb, még letisztultabb, de egyben különleges is.

A szép, modern és ízléses színek, textúrák mellett, több „luxus” elemet is kapott a kályha, még pedig egy fűtött, háttámlás padkát, valamint egy most oly divatos és látványos, alátámasztás nélküli lengőpadkát . A járatok kiképzésének köszönhetően a háttámlás padka kellemesen átmelegszik, nem kell a rideg anyagon ülni. Jól esik télen, hazaérve megpihenni rajta. A lengő padka – bár önmagában is dísze az építménynek – bátran helyet adhat bármilyen olyan apró emléktárgynak, ami nem gyúlékony.