Rusztikus kandalló egy új házban

A rusztikusan berendezett otthonokban szinte mindig találni kandallót. Már-már hozzátartozik ehhez a stílushoz, hiszen meglétével felidézi a régmúltat. Harmóniát, melegséget önt minden szobába – nem csak funkcionálisan, hanem már a jelenlétével is.

De mi van akkor, ha új házat építünk, és oda képzelünk el egy ilyen stílusú kandallót? Ebben a szentendrei házban, pontosan ez történt. Egy teljesen új otthonba csempésztünk be egy kis régi, vidéki hangulatot ezzel a kandallóval. A rusztikus kandalló mindig egyedi, mindig különleges, de legnagyobb előnye, hogy nagy szabadságot enged mind a megrendelőnek, mind a kivitelezőnek. Kis odafigyeléssel bátran játszhatunk a formákkal, a burkolatokkal, a kiegészítőkkel, a végeredmény mindig kielégítő.

Ami a burkolat illeti, mindig törekedjünk arra, hogy az minél természetesebb legyen, természetes anyagokból készüljön, hiszen ezzel tudjuk felidézni a múltat. Gondoljunk csak bele, akkor nem is állt más az építők rendelkezésére, csak természetes anyag. A kiegészítőkkel is akkor érjük el a meleg, otthonos hatást, ha azok is természetesek. Például terméskő burkolattal és fa párkánnyal tökéletesen vissza tudjuk adni azt a stílust, ami a rusztikus kandallót jellemzi: a hagyományos, egyszerű vonalvezetést és elrendezést. A fa mély erezete, a terméskő repedezett, nyers, minden szabályosságot nélkülöző felszíne, mind-mind a rusztikus stílus alappillérei.
Érdemes ezeket a stíluselemeket betartani, mert egyébként könnyen egy eklektikus építmény látványa fogadhat bennünket. Arról nem beszélve, ha a kandalló hűen tükrözi a rusztikus stílus elemeit, nyugodtan beállíthatjuk egy modern szoba vagy nappali központi részébe, nem lesz stílusidegen és koncepció hiányos.

Használják egészséggel!