Ismét összefogtak a kályhások

Amikor két konkurens mester találkozik, két dolog történhet: összefognak vagy széthúznak!
Nálunk, kályhásoknál szerencsére, inkább az utóbbi figyelhető meg, hiszen sok olyan fórum, továbbképzés, összejövetel van, ahol van módunk találkozni, eszmét cserélni, a szó pozitív értelmében: eldicsekedni a legutóbbi munkákkal. Egymás építményeinek kielemzése, a tapasztalatcsere, melyhez hozzáadjuk a saját perspektívánkat, mindig új úton indíthat el bennünket, hiszen meglepő „ötvözetek” jöhetnek létre.

Joó Zoltán vásárhelyi kályhás kollégámmal dolgoztam legutóbb együtt, ami nem először fordult elő. Korábban írtunk egy közös projektről, ahol fotókon is bemutattuk a gyönyörű, Belgiumból importált téglával megépített kerti konyhát. (mutatjuk újra!)

Zoltán tapasztalt, megbízható, kitűnően dolgozó szakember, akitől sok-sok ügyes szakmai fogást, praktikumot sajátítottam el magam is. Ő azért szeret velem dolgozni, mert az én megrendeléseim között jóval többször fordult elő kemenceépítés, így megnyugtatja, ha ezeket együtt készítjük.

Kandalló és kemence is épült Zoltán kedves megrendelőjénél.
A karantén alatt a kenyérsütésnek szinte popkultúrája lett, hiszen sok háziasszony ütötte el az időt különböző kenyerek és péksütemények készítésével. Valahogyan felértékelődött, hogy mennyivel jobb, finomabb és egészségesebb az, ami otthon készül és valahogyan a szívünknek is kedvesebb. Persze, keveseknek adatott meg, hogy kemencében süljön reggelente a kifli, zsemle, de érdemes elgondolkodni egy kemence lehetőségén, ha otthonunk mérete, fajtája lehetővé teszi.
A kemencéről általában hajlott hátú, megfáradt nagymamákra asszociálunk, pedig a kemence igencsak praktikus és rengeteg finom étel készülhet benne, ha elsajátítjuk a felfűtés csínját-bínját. Langalló, pizza, kakaós csiga, de töltött káposzta és akár húsleves is kikerülhet a falai közül, ráadásul kényelmesen: állandó kavargatás nélkül.
A kandalló előnyeiről rengeteget írtunk! Ha azonnali meleget szeretnénk, kiváló választás! A tűztér és a burkolat között lévő levegő felmelegszik és jól megválasztott burkolat azonnal leadja hőt. Az üvegajtón keresztül is ontja a meleget az építmény, melyhez a gyönyörű látvány már csak ráadás!

Köszönöm Zoli, hogy részese lehettem a munkának! Sok-sok felejthetetlen ételt, élményt és a téli hónapok alatt, azonnali kellemes meleget kívánok a kedves megrendelőnek!