A jól bevált dolgok ismétlést kívánnak!

A jól bevált dolgok ismétlést kívánnak!
Legutóbbi kedves megrendelőnknél is visszajárók voltunk, hiszen 3 éve már építettünk nála és egy ún. csikótűzhelyet. Annyira bevált a működése, hogy most a felújított vendégházba is egy hasonlót kértek. Ez is kézi vetésű, bontott téglából épült, ez adja a régies, múltszázadba visszarepítő stílusát.
A csikótűzhely tulajdonképpen egy magas lábakon álló, asztal alakú takaréktűzhely, amelynek sütője a főzésre való lapnál magasabb, és belőle indul ki a füstcső. Ennél, a vendégházban épült „másolatnál“ sütőt már nem kértek a megrendelők, de egyébként ugyanúgy működik, mint a prototípus.
A csikótűzhelynek nálunk közismertebb neve a sparhelt, mely elnevezés egyértelműen utal a legfőbb tulajdonságára: spórolni lehet vele. A takaréktűzhely megjelenése a XIX. század második felében a falusi kapitalizálódás kibontakozásához nagyban hozzájárult. Óriási fejlődést jelentett a szabad vagy kamin kéményes konyhákba való beépítése, hiszen alkalmazása a füsttelen, tiszta levegőjű főzőterek kialakítását tette lehetővé. A vaslapos takaréktűzhelyek gyors terjedésével eltűntek a kemencében és kályha szája előtti padkán történő nyílt lángú főzések. Az otthonok így egészségesebbek, élhetőbbek, tisztábbak maradhattak.
Ezeknek a berendezéseknek a felfűtése sem kerül sokba, hiszen kukoricaszárral vagy csutkával tökéletesen lehetett táplálni a tüzet. Természetesen a városokban, a módosabbak fával fűtötték fel.
Isteni sütemények készülhettek benne, mivel a főzőrészben keletkezett forró levegő körbejárta a sütőrészt, amely vastag samottréteggel volt borítva. Ennek következtében a tészta egyenletesen pirult, magasra felnyúlt, és az égetett agyaghoz hasonló összetételű samottban lejátszódó fizikai folyamat következtében az íze is jó volt. A takaréktűzhely elnevezést onnan kapta, hogy ezek a fantasztikus sütemények a főzés közben keletkezett hővel sültek meg, sőt a kályha tetején az elkészült ételt még melegen is lehetett tartani. Ennek takarékosabb megoldás nem is létezhet!
A takaréktűzhelyek hanyatlását a 60‘-as, 70‘-es években, országosan elterjedő villanytűzhelyek, palackos gázrezsók hódítása indította el. Óriási szerencse, hogy vannak olyan kedves megrendelőink, akik nem engedik, hogy a feledés teljes homályába merüljön!
Köszönjük a megrendelést! Kívánjuk, hogy legyen sok örömük benne nekik, és a vendégházba betérő vendégeknek is!