Kemence a fák között, akárcsak egy mesében

Kemence a fák között, akárcsak egy mesében
Elbűvölő környezetben, távol a tömegtől, egy erdő közepén dolgoztunk legutóbb.
Ide elvonulva semmi nem zavarhatja meg az ember pihenését, akár csendes kislétszámú kikapcsolódásra, akár harsányabb családi, baráti találkozóra vágyik.
A hétköznapokban oly csendes otthonban egy szívemhez közeli házaspár lakik, akiket 35 éve ismerek. Jómagam és még sok szentesi úszó, vízilabdázó köszönhet nekik szép éveket, életre szóló világszemléletet, kitartást és maximalizmust. Nem olyan régen még gyerekek zsivalyától volt hangos a ház, azonban a gyerekek felnőttek, kirepültek, családot alapítottak. De mivel nagyon összetartó a család, a gyerekek gyakran hazalátogatnak, minden jeles ünnepet együtt töltenek. Az ilyen alkalmak tökéletes kiegészítője és „szolgálója“ lehet ez a bontott téglás kemence, melynek megépítésére felkértek bennünket.
Nemcsak a kemence külleméből árad a hagyománytisztelet, hanem funkcionálisan is próbáltuk életre hívni a régmúlt gasztronómiai megoldásait. Az elöl-kéményben füstölő lett kialakítva, így lehetőség van kísérletezni, elmerülni ebben a tartósítási eljárásban. A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad az ételeknek. Az elöl-kéményben grillezési és tárcsázási lehetőség is van. Sokan kérdezik, miért érdemes mind a kettőt kialakítani, mi a különbség a kettő között. A grillezés elterjedtebb, így a tárcsán sütésről ejtek néhány szót. A tárcsán sütés hasonlít egy kicsit a wokban való sütésre. A tárcsa egész felületén átmelegszik, amit jól kihasználhatunk sütés közben. A különféle pácolt húsok mellett nagyobb darabokat is süthetünk rajta, de szalonna, csontos húsok (tarja, csirkecomb, csirkeszárny, bárányborda) sütésére is alkalmas. Az biztos, hogy a tárcsán szaftosabbra sül a hús, mint a grillen, érdemes ezt a lehetőséget is kipróbálni.
Visszatérve a kemencénkre, itt a tárcsán való sütésnél lehetővé tettük, hogy akár fával, faszénnel vagy gázzal is üzemelhet.
Az építmény kétoldalán előkészítő pultok kaptak helyet, mely ma már elengedhetetlen kényelmi funkció. Így lehet együtt készülődni, megosztani a munkát, közben nosztalgiázni, felidézni régi családi anekdotákat. Az együtt főzés örömteli, szórakoztató és a kisebbeknek hasznos elfoglaltság is.
Szívből kívánom, hogy csodálatos napokat töltsön itt együtt ez a nagyszerű, példaértékű család!
Megtiszteltetés volt a felkérés, köszönjük!