Minden változik körülöttünk, ez igaz a gasztronómiára is!

Minden változik körülöttünk, ez igaz a gasztronómiára is!
Folyamatosan új kifejezéseket, új eljárásokat, különleges konyhatechnológiákat ismerünk meg, köszönhetően elsősorban a különböző gasztronómiai műsoroknak. Na, de kérdés: mennyire nyitott erre a magyar ember, a magyar gyomor? Vajon alapozhat egy étterem csak a – ma olyan divatos – fine dining ételekre, a különleges alapanyagokból készült menüsorra vagy tényleg, még mindig az adagok mérete a fontos?
Egy biztos! A vendéglátóhelyek igyekeznek olyan felszereltséggel, kínálattal élni, ami kielégíti mind a hagyományos, mind a modernkori étkezés kedvelőit.
Legutóbb Táton, az Öreg Halász csárda és fogadó megrendelésének tettünk eleget. A hely több, mint egy klasszikus értelemben vett halászcsárda, hiszen nemcsak csárdákra jellemző ételeket szolgálnak fel.
Egy különleges kemencét építettünk a régi helyére, hogy minél szélesebb ételkínálattal tudják vendégeiket fogadni a csárda teljes átalakítása után. Hatalmas sütőtér jellemzi a kályhát, melyet a terasz felől lehet fűteni, így nincs por, hamu, kosz és ezzel sem zavarják a vendégek meghitt nyugalmát. A kémény felől grillező és bográcsozó is kialakításra került. Ezek megléte szintén hozzájárul a színes és minden igényt kielégítő kínálat kialakításához.
A kemence egy különleges üvegajtót kapott a vendégtér felől, melyet a Kiss Kandalló Kft. – állandó partnerünk – szállította. Az üvegajtón keresztül végig követhetik a vendégek az ételek elkészülését, ami szintén egyedivé teszi az étterem hangulatát.
A kemence különleges ékét a kályhaszemeket, a régi kemence bontása során mentettük meg, a tulajdonos kérésére. Mindenképpen ragaszkodott hozzá, hogy az új kemence építésénél használjuk fel, hiszen szinte az étterem védjegyévé vált. Örömmel tölt el bennünket, hogy ide Tátra is jutott valami, ami szentesi, mivel az ülőpadka, a kalap és a lábazati felmosó új csempéi a nagyhírű Szentesi Cserépkályha Bemutatóterem munkája. A csempék elkészítése során nagyon ügyeltek arra, hogy tökéletesen kikeverjék az eredeti csempeszínt.
Azzal kezdtem, hogy minden változik körülöttünk, és bizony vannak helyzetek, amikor nekünk is változni kell. Egy olyan átalakításra, építkezésre érkeztünk, ahol sokféle szakiparban, rengeteg ember dolgozott. Jómagam nem nagyon szeretem ezt a szituációt, hiszen a kályha/kandalló/kemence építése sokszor belső inspirációt, magunkban való elmélyülést igényel, amit jó ha csend, nyugalom….vesz körül. A tulajdonos hozzáállása, a szervezőkészsége, maximalizmusa, problémakezelése; az építésvezető segítő közreműködése rácáfolt erre a beidegződésemre. Megtapasztaltam, hogy egy ekkora projektben is lehet könnyen, inspirálódva dolgozni, amennyiben van, aki hozzáértően és intelligensen koordinálja a feladatokat.
Nagyon köszönjük ezt a megtisztelő felkérést! Sok-sok éhes és elégedett vendéget kívánunk a hamarosan nyitó csárdának! Kedves követőim! Látogassatok el Tátra, ha tehetitek. Egyetek egy jót és nézzétek meg munkánkat élőben is, de addig jöjjenek a képek: