Nehéz szavakat találni…

Általában úgy születnek ezek a posztok, hogy az elkészült építményt – legyen az kályha, kandalló, kerti konyha – lefotózzuk és mellé tesszük a történetét. Általában…
Most viszont nehéz volt szavakat találni. Még nekem is.
Csak néztem a képeket és azon gondolkodtam, melyik oldalról közelítsem meg, hogyan mondjam el nektek azt a sok-sok élményt, tapasztalatot, impulzust, ami ennél a munkánál ért.
Talán ott kezdem, hogy eldöntöttem, addig van létjogosultságom ezen a pályán tevékenykedni, amíg ugyanazzal a lelkesedéssel tudok neki fogni minden egyes felkérésnek. Amíg ugyanazzal a tűzzel tudom megélni az újabb alkotásokat, amíg ugyanaz az izgatott kíváncsiság hajt a befejezésig. Minden egyes alkotásomra büszke vagyok, hiszen nincs szívmelengetőbb, mint az arcokra kiülő öröm, amikor a megrendelők birtokba veszik az elkészült munkámat. De engedjétek meg nekem, hogy most mégis azt mondjam – minden szerénytelenség nélkül -: ez életem egyik legszebb építménye!
Hozzá is tenném gyorsan, hogy a végeredmény nem kizárólag az én érdemem, de ne szaladjunk ennyire előre…..
 
Egy évvel ezelőtt történt az első megbeszélés, egyeztetés a megrendelőkkel, hogy milyen kerti konyhát szeretnének. Ízig-vérig családcentrikus házaspárról van szó, kirepült, de visszajáró, szárnypróbálgató gyerekekkel. Az egész otthont átjárta a feltétel nélküli szeretet, az elfogadás, az egymásról való gondoskodás…és minden, ami a világ legerősebb mikroközösségére, a családra jellemző.
Az édesanya maga főz a távol tanuló gyerekekre és viszi nekik pár napra, kiporciózva a reggelit, ebédet, vacsorát, hogy otthoni ízekkel kedveskedjen nekik. Az édesapa hajnali 4 órakor kel reggelente és azon dolgozik egész nap, hogy a családnak mindent meg tudjon adni. Ennek a két embernek az önfeláldozása és hozzáállása a családhoz, az első pillanattól lebilincselő volt számomra.
Úgy indult az együttműködés, hogy a családfő kapott a születésnapjára egy mindent (is) tudó sütő-főző masinát, ami fölé szeretett volna egy tetőt, és ebből ötleteltünk tovább.
Nem volt kérdés, hogy itt nem állunk meg, mivel a különböző ételek, különböző konyhatechnológiát igényelnek, így egyértelmű volt a kemence, grillező, tárcsázó, sparlhelt megépítése.
A tökéletes kényelem érdekében kiegészítették a berendezést indukciós főzőlappal, sütővel, mosogatóval, hűtővel és – a sok apróság mellett – egy csodálatos 12 fős asztallal, mely tökéletes helyszíne lesz az étkezések utáni nagy beszélgetéseknek.
A házaspár egy tavalyi munkánkat látva, mediterrán burkolat mellett döntött, így esett a választás a travertin mészkőre. Csodálatos érzés volt, ahogyan közreműködtek, amilyen boldogok voltak minden egyes munkafolyamat végén, ahogyan inspiráltak gyermeki lelkesedésükkel. Az i-re a pontot a kiváló stílusérzékkel kiválasztott kiegészítők: a lámpák, polcok, az előbb említett étkező garnitúra tette fel, mely a háziasszony érdeme.
Amikor a munkával végeztünk, ezek az apró, ám óriási jelentőséggel bíró kiegészítések még nem voltak készen. Abban maradtunk, hogy visszamehetünk fotózni.
És visszamentünk… És megértettük…
Megértettük, hogy miért most és miért nem akkor láttak napvilágot az elkészült fotók…
Érkezésünkkor még ragyogó napsütés volt, de már ekkor leesett az állunk és azt sem tudtuk melyik oldalról, kívülről vagy belülről fotózzunk…
Aztán beesteledett és a kerti konyha új életre kelt.
Egy újabbra, egy másmilyenre, mint amit napsütésben mutatott. Órákig el tudtam volna nézni!
Köszönjük a bizalmat! Köszönjük, hogy bennünket választottak….
És köszönet azért, hogy a berendezés, a dekoráció, a kiegészítők által lelket kapott életem eddigi legimpozánsabb alkotása,
ami e nélkül a kedves házaspár hozzáállása nélkül nem jött volna létre!
A képek magukért beszélnek. Fogadjátok szeretettel!