Ez egy életérzés!

Vannak, akik még mindig azt gondolják, hogy kályhával, kandallóval fűteni valami koszos, füstös, hamutól hemzsegő, kicsit sem higiénikus dolog.
Valamikor a 2000-es évek elején sok cikk jelent meg a kályha/kandalló virágzó használatáról, melyek szóltak mellette és ellene is. Mivel negatívumot nem sokat lehetett róla mondani, a szkeptikus cikkírók arról győzködték olvasóikat, hogy fával fűteni macerás, nagy körültekintést igényel és piszokkal jár. Tény, hogy tekerni egyet a termosztát gombján vagy esetleg applikációval irányítani a munkahelyünkről otthonunk fűtését, valóban kényelmesebb megoldás, viszont fával fűteni – mondhatjuk úgy – egy ÉLETÉRZÉS! A pillanatot, ahogyan meggyújtjuk a bekészített fát, mindennap újra és újra meg lehet élni. Nézni, ahogyan centiméterről, centiméterre begyullad a fa, ahogyan megcsapja és átjárja bőrünket az üvegajtón kitóduló meleg, semmihez sem fogható. A tűz jelentősége felbecsülhetetlen, az emberiség fennmaradásának elengedhetetlen eleme, ami mára teljesen természetessé vált számunkra. A tűz látványa a mai napig a romantika, az otthon, az összetartozás, a hazaérkezés megtestesítője.
Legutóbbi munkánk egy modern vonalvezetésű kandalló volt, mely a lakótér központi eleme, a helyiség igazi éke lett.
Szívesen dolgoztunk itt, hiszen egy olyan kedves barátom kért fel a munkára, akivel már közel 30 éve ismerjük egymást. Mivel a megfelelő kandalló kiválasztása nem egyszerű feladat és a laikusokban sok kérdés merül fel, ennek az építése előtt is átbeszéltük a lehetőségeket és az elképzeléseket. Felméréskor, egyeztetéskor az első és legfontosabb tisztázni, hogy milyen funkciót szeretne a kedves megrendelő, hogy betöltsön a kandalló. Itt most egy külső levegővel működő, zárt tűzterű kandallót építettünk, amely hőtárolós burkolatot kapott. A kedves barátomnak az volt a kérése, hogy a berendezés által termelt meleg, eljusson a ház többi helyiségébe is. Ezt egy pollenszűrő, egy nagy teljesítményű ventilátor és szigetelt légtechnikai csövek segítségével oldottuk meg, melynek eredményeként még 5 helyiségbe jut el a kandalló által termelt hő.
Ami a kandalló küllemét illeti, itt is törekedtünk arra, hogy az otthon méretéhez, stílusához, berendezéséhez maximálisan alkalmazkodjon a megjelenése. A kedves barátom a szülői házat újította fel gyönyörű, modern, minimál stílusban, így nem volt kérdés, hogy a kandalló is egy letisztult, egyszerű vonalvezetésű, inkább szögletes külsőt kap. A kandallóhoz építettünk egy berendezésként funkcionáló polcrendszert és fatárolót is, mely nemcsak a látvány szempontjából, hanem annak praktikuma miatt is jó megoldás. Az ülőpadka tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy melegedés közben, a régi falak között, újra életre keljenek a gyermekkori élmények.
Ezen az építkezésen a kandallón kívül mást is kellett építeni, plusz munkáink voltak, melyek elhúzódtak és több ütemben kellett elkészítenünk őket. Ez nem könnyítette meg az amúgy sem egyszerű helyzetet. Szeretném megköszönni megrendelőm türelmét és azt is, hogy engem választott ennek a stílusos kandallónak a megépítéséhez. Kívánom hogy érezze jól magát barátságos otthonában, és tegye meghitté az ott töltött időt a kandalló melege és látványa.