Amikor megjön az étvágy

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint mikor az ember egy nehéz nap után hazaérve, ellátva az otthoni teendőket, végre magára és a családjára, barátokra szánhat egy kis időt. Jó valahol ellazulni, felfrissülni, elengedni a gondokat és átadni magunkat a vidám, evéssel-ivással, beszélgetéssel töltött pillanatoknak. Ráadásul még felemelőbb, ha ezt olyan helyen tesszük, amiről tudjuk, hogy a miénk, a munkánk gyümölcse, még akkor is, ha mással készíttettük el.

Egy nagyon dolgos családnál építettünk legutóbb egy minden igényt kielégítő kerti konyhát. Napi 8-10 órát töltenek házon kívül, munkával, így nagyon megérdemlik, hogy az otthon töltött idejüket méltó körülmények között élvezhessék. Sokkal kisebb alapterületű konyhában gondolkodtunk együtt az elején, de menet közben „megjött az étvágyuk“ és tovább finomítva az eredeti terveket, egy nagyobb közösségi teret álmodtunk meg. Így kapott helyet minden olyan dolog az építményben, ami teljes mértékben kiszolgálja az igényeket, a főzés előkészítésétől kezdve, az étkezésen át, a hosszú órákon át tartó, lazulós beszélgetésekig.

Miután átbeszéltük a módosított terveket, szabadkezet kaptunk mindenben. 3 rétegű kemence, grillező, tárcsázó, bográcsozó és sparlhelt lett kialakítva a rengeteg előkészítő felületen kívül. Kemencéről, grillezőről… már sokszor írtunk, amelyben elmondtuk, hogy melyik, mire jó és, hogy milyen hálás „berendezések“ ezek. A sparheltről régen írtam már, amely a múlt visszahozhatatlan részének egy nagyon hasznos háztartási eszköze. Ahogyan a nevében is benne van, takarékos. Működése a búbos kemence működéséhez hasonlatos. A főzőrészben keletkezett forró levegő ugyanis körbejárta a sütőrészt, így benne készült étel, tészta….bármi, egyenletesen sül, pirul meg.

A munkánkat nagyon segítette a sok, minőségi anyag, melyekkel gyerekjáték volt minden. A kiváló alapanyagok tartósságot és esztétikumot is jelentenek egyben, tényleg érdemes egy kicsit többet szánni rájuk. A végeredmény nagyon hangulatos lett. Ami az építmény megjelenését illeti, inkább modern, letisztult, de egy kerti konyha akkor is ellátja a funkcióját, ha nem a klasszikusan vidéki, eklektikus stílust képviseli.

Köszönjük a megtisztelő felkérést! Azt kívánom a családnak, hogy a sok munka után érezzék itt jól maguk és tartsanak hatalmas bulikat…. megérdemlik!