Álmok és vágyak találkozása

Amikor a megrendelő álma és a kivitelező vágya találkozik

Mielőtt mesélnék a képeken látható alkotásunkról, szeretnék érintőleges néhány szót ejteni a körülöttünk zaljó rezsi-mizériáról. Pontosabban a hűséges követőimet, olvasóimat szeretném biztosítani arról, hogy a kályhák, kandallók és különböző meleget adó építményeink továbbra is sokkal többek nekem, mint egy funkcionális berendezés a lakásban, ami meleget ad. A jövőben sem fogok senkit csak azért rábeszélni, mert drágul a gáz vagy az áram. Nyilván, ezek valóban meleget adó berendezések, de számomra nem csak fizikai értelemben azok. Ezek képesek megteremteni az otthonosság érzetét, ahol visszatalálhatunk önmagunkhoz, ahol nyugalomra lelhetünk.

Most viszont térjünk rá legutóbbi munkánkra! Amikor ezzel a szakmával ismerkedtem, minden tudást a legnagyobb lendülettel szívtam magamba. Mivel a kályharakás, a „kályhásság“ egy igen régi szakma, próbáltam megérteni az eredetét, de tudtam azt is, hogy a régi tudás a mai világban nem elég, hiszen új igények, új anyagok, új technológiák jelennek meg, amelyek folyamatos tanulást, fejlődést igényelnek. Amikor egy Békés megyei Iparművészeti iskolában tanultam a kályhás szakmát, a tankönyveken kívül nagy előszeretettel forgattam Sabján Tibor, Libik András és Bernd Grützmacher könyveit, melyekben a kályha, kandalló és kemence építésről osztották meg tapasztalataikat, ismereteiket. Ezekben találkoztam először azokkal a hatalmas vakolt, térplasztika szerű kályhákkal, amit a Német, Osztrák mesterek építettek. Látványuk teljesen elvarázsolt még úgyis, hogy – egy posztba részletesen leírtam -, inkább vagyok a szögletek, egyenes vonalak híve, mint görbületeké. Ettől függetlenül, nagyon szerettem volna egy ilyet magam is megépíteni, kipróbálni, hogy mire vagyok képes ebben a stílusban. Így nagyon megörültem, amikor egy kedves fiatal pár ezeknek a  – könyveimből már ismert – kályháknak a képeit küldte el nekem, hogy ilyet álmodtak meg. Építésnél egyszerű volt a szabály: semmi ne legyen formailag szabályos! Ne legyen semmi szögletes, vízszintes, függőleges! Csak íves formákat alakíthattam ki.

Ami a kályha egyéb paramétereit illeti, a tömege közel 3 és fél tonna. Nagyon érdekes kihívás volt, hogy minden részébe eljusson a forró füst a kályhatesten belül és egyenletesen tudjon felmelegedni. Ami a stílusát illeti, a kedves megrendelő egyik szakmája, tevékenységi köre az erdészet. A szakma iránti elkötelezettsége, a természet iránti szeretete és tisztelete, az egész otthonban, a házon kívül-belül visszaköszön. Csodaszép fagerendák, faoszlopok jelenítették meg a természet közelségét, melyekből magam is tudtam inspirálódni építés közben.

Nagyon hálás vagyok a felkérésért, hiszen a megrendelők elképzelése, álma és az én régi vágyam találkozott egy újabb alkotásban. Azt kívánom, hogy legyen benne sok örömük! Köszönöm a lehetőséget!

 

Kerti konyha 2022 07 24 01
Kerti konyha 2022 07 24 02
Kerti konyha 2022 07 24 03
Kerti konyha 2022 07 24 04
Kerti konyha 2022 07 24 05
Kerti konyha 2022 07 24 06